Dacă ai avut vreodată un dubiu legat de condițiile precare de trai din București, este suficient să te uiți la noul top pentru calitatea vieții în orașele din lume.
Mercer a publicat cea mai recentă ediției a topului referitor la calitatea vieții în orașe. Acest clasament a devenit deja o tradiție și un motiv de lăudă pentru deținătorii primelor poziții. Intitulat ”Quality of living city ranking”, pentru al zecelea an consecutiv, top poziționează Viena, capitala Austriei, pe prima poziție.
Condițiile de trai din București nu au fost niciodată mai grave decât acum, iar acest detaliu se confirmă prin ocuparea poziției 109 în clasament. Anul trecut, ocupa locul 107. Ca referință, topul are 200 de poziții, iar ultimele locuri sunt ocupate de Bagdad (Irak), Bangui (Republica Centrafricană) și Sana`a (Yemen). Cu alte cuvinte, poziționarea Capitalei României în cea de a doua jumătate a clasamentului ne arată că avem mai multe în comun cu Bagdad, decât cu Viena.
Pentru stabilirea scorului aferent fiecărui oraș, cei de la Mercer iau în calcul o varietate foarte mare de parametri ce denotă condiții de trai. Pe primul loc, este calitatea infrastructurii, urmată de mijloacele de transport în comun. Lista completă a parametrilor poate fi văzută mai jos.
-Mediul politic și social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii)
-Mediul economic (reglementări de schimb de valută, servicii bancare)
-Mediul socio-cultural ( mass-media și cenzură, limitările privind libertatea personală)
-Sistemul medical și de sănătate (bunuri și servicii medicale, boli infecțioase, eliminarea deșeurilor, poluarea aerului)
-Școli și educație (standarde și disponibilitatea școlilor internaționale)
-Servicii publice și de transport (electricitate, apa, transport în comun, congestionarea traficului)
-Recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sport și petrecere a timpului liber)
-Bunuri de larg consum (disponibilitatea de alimente / bunuri de consum zilnic, autoturisme)
-Locuire ( închirierea de locuințe, utilarea aapartamentelor, mobilier, servicii de întreținere)
-Mediul natural (clima, dezastre naturale).
După Viena, în clasament sunt Zurich din Elveția, Vancouver din Canada, Munich (Germania), Auckland (Noua Zeelandă), Dusseldorf și Frankfurt din Germania. Pe poziția a opta se află Copenhaga, capitala Danemarcei. Geneva și Basel, ambele din Elveția, sunt ocupantele locurilor 9 și 10. Singapore (locul 25), Montevideo (78) și Port Louis (83) își păstrează statutul de orașe de top din Asia, America de Sud și, respectiv, Africa.
Pentru prima oară, Mercer a creat și un top separat pentru siguranța personală, criminalitate, aplicarea legii și limitarea libertății personale împreună cu libertatea presei. În respectiv clasament, Luxembourg este pe primul loc, urmat de Basel, Berna, Helsinki și Zurich. În Moscova este situația cea mai gravă din acest punct de vedere și ocupă locul 200 în clasament. Sankt – Petersburg, un alt oraș din Rusia se află pe 197. Întregul clasament îl găsești la această adresă.