Doliu imens în media din România! Octavian Vintilă, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi de la noi din țară, a murit vineri, 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani.
Octavian Vintilă, cunoscutul crainic sportiv de la Radio România Actualități, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Anunțul trist a fost făcut de instituția unde Vintilă a lucrat o viață întreagă, Radio România Actualități. Reputatul jurnalist s-a născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova.
„Ne despărțim de un alt nume mare al comentatorilor sportivi de la Radio România, Octavian Vintilă. Fost sportiv de performanță la scrimă în proba de sabie, Octavian Vintilă a îmbrățișat apoi cariera de jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio, în special la Jocurile Olimpice”, a transmis Radio România Actualități.
Vezi și: Tragedie fără margini în sport! A murit la 17 ani, care a fost cauza decesului
Octavian Vintilă a făcut și sport de performanță. La vârsta de 20 ani, el era considerat unul dintre cei mai buni scrimeri ai țării.
A participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964, de la Tokyo, și la cele din 1972, de la Munchen, unde țara noastră s-a clasat pe locul 4 în proba pe echipe. A ocupat și funcția de vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. Puțini își mai aduc aminte că el a rămas în istorie drept vocea de la Radio care a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice
Ulterior, după ce a decis să se retragă din activitatea competițională, Vintilă a fost jurnalist sportiv la Radio România Actualități. Pentru realizările sale excepționale, Octavian Vintilă a fost ridicat la gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.
În 1958, pe când făcea parte din echipa națională de sabie și a participat la o competiție, la Cracovia, în Polonia, jurnalistul de radio s-a confruntat cu o situație oarecum ciudată.
„Ei erau cei mai buni din lume, dupa 15 meciuri aveau 15-0, iar după ultimul duel, al meu, s-a terminat 15-1, eu fiind singurul care am reușit să câștig. După meci, campionul mi-a oferit o Coca Cola, care mi-a plăcut și am luat-o acasă.
Pe tren, șeful delegației noastre, unul Iacobini, un securist, evident, mi-a descoperit sticla în bagaj și mi-a confiscat-o. Coca Cola era considerată ‘băutura sportului capitalist’. Eu eram și soldat la acea vreme, când am ajuns la București am fost dus în garnizoana Uranus și băgat la arest”, povestea Vintilă, pentru ProSport.