17 apr. 2024 | 16:04

Etapele de creștere ale dovleacului. În cât timp după plantare va produce fructe

Diverse
Etapele de creștere ale dovleacului. În cât timp după plantare va produce fructe
Etapele de creștere a dovleacului. În cât timp după plantare va produce fructe

Dovleacul este una dintre cele mai cunoscute plante, care crește foarte repede și se dezvoltă fără vreun tratament special. Este important de știut care sunt etapele de creștere ale acesteia și în cât timp de la plantare va da roade. Află când se coace sigur dovleacul și poate fi consumat.

Ciclul de viață al dovleacului

Majoritatea tipurilor de dovleci sunt foarte ușor de crescut, dar dacă nu ai mai făcut-o până acum, s-ar putea să nu recunoști diferitele stadii de creștere. Există câteva lucruri la care trebuie să fii atent în călătoria de la plantare până la recoltare, pentru a ști cât de departe este planta ta de rod.

După plantarea semințelor de dovleac, germinarea durează între cinci și zece zile. Primul semn de creștere apare atunci când fire subțiri încep să se vadă prin sol, sub forma unui răsad mic.

Primele frunze care apar pe răsad sunt frunze minuscule, de formă ovală, care arată ca un mugur de fasole. Acestea sunt, de fapt, frunze embrionare și vor oferi nutrienți plantei în curs de dezvoltare. Frunzele mici ale răsadului vor crește și în cele din urmă se vor transforma în frunze adevărate.

Frunzele adevărate se formează între cele două frunze embrionare și cresc direct din centrul tulpinii. Frunzele adevărate ar trebui să înceapă să apară la aproximativ o săptămână după ce se formează primele două frunze embrionare.

În această etapă, dovleacul are nevoie de multă lumină de la soare, dar și de udare regulată, pentru a-l ajuta să crească de la un răsad tânăr la o plantă adevărată, matură. Pe măsură ce răsadurile cresc, este posibil să fie nevoie să fie transplantați, pentru a vă asigura că au suficient spațiu.

Ce facem când înflorește dovleacul

Pe măsură ce frunzele plantelor devin mai mari, vei începe să vezi lăstarii cum se formează. Creșterea acestora poate fi destul de bruscă, deoarece pot crește până la șase inci într-o zi.

Asigurați-vă că au suficient spațiu pentru a se dezvolta optim sau pentru a se agăța, în funcție de tipul de dovleac pe care îl cultivați. Este important să tunzi lăstarii pentru a direcționa nutrienții către fructe atunci când încep să crească, dar acest lucru va dura doar câteva săptămâni.

Următoarea etapă este apariția florilor. Înflorirea începe, de obicei, la 8-10 săptămâni după plantare, așa că, în cazul în care ați plantat dovlecii în mai, în mod normal veți vedea înflorirea între jumătatea lunii iunie și începutul lunii iulie.

Acest program ar trebui să vă permită suficient timp pentru a avea dovleci copți și maturi pentru sezonul de toamnă. Apar primele flori masculine, urmate de flori feminine aproximativ zece zile mai târziu. Apoi va avea loc polenizarea.

După ce florile femele se deschid, albinele ar trebui să înceapă să polenizeze florile. Asigurați-vă că plantele primesc multă apă în acest moment, deoarece condițiile de secetă pot încetini sau împiedica polenizarea.

Dacă trec câteva zile și nu vezi că se formează fructele, poate însemna că polenizarea nu are loc. În acest moment, puteți decide că doriți să încercați polenizarea manuală .

Cum știi dacă s-a copt dovleacul

Când apar fructele, trebuie să știi că vor mai dura încă două luni până când dovleacul crește până la maturitate și începe să se coacă, ceea ce în majoritatea cazurilor înseamnă că începe să devină portocaliu.

Pe măsură ce cresc, s-ar putea să fii uimit să vezi cât de mult se dezvoltă într-o perioadă scurtă de timp. Asigurați-vă că plantele sunt udate în mod regulat. Pe măsură ce cresc, puteți întoarce ușor dovlecii pentru a vă asigura că primesc o cantitate egală de soare.

Pe măsură ce dovlecii tăi se maturizează și cresc, planta în sine începe să se ofilească. Pe măsură ce cresc, multe soiuri de dovleac vor începe să își schimbe culoarea, de obicei de la verde la portocaliu.

Un dovleac care este gata de recoltat va avea un sunet sec când îl lovești ușor cu pumnul. În cele mai multe cazuri, dovleacul va continua să se coacă și să devină portocaliu după ce este cules și poate crește puțin mai mult. Odată ce a fost rupt din vrej, păstrează-l într-un loc uscat și răcoros.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro