În ultimii ani, au apărut tot mai multe studii care atestă schimbări majore în piața muncii, pe parcursul următorilor ani. Nu era însă foarte clar cum se aplică robotizarea mai multor industrii pe piața din România, până acum.
În următorii zece ani, foarte mulți oameni vor ajunge șomeri sau, în cel mai bun caz, nu vor mai lucra în domeniul pentru care s-au pregătit o viață. În schimb, printr-un program de reprofilare, se vor orienta către alte activități. Aceste schimbare prognozate până în 2030 se vor datora automatizării prin roboți și inteligență artificială. Peste o treime dintre țările din Europa vor avea parte de această transformare, iar România se află printre ele, din păcate.
În timp ce multe joburi vor dispărea, altele noi le vor înlocui. Din păcate, asta nu înseamnă că toți oamenii care sunt angajați la această oră vor fi capabil să se adapteze la schimbare. Particularitățile acestei tranziții au fost detaliate într-o analiză făcută de firma de consultanță Horvath & Partners România.
Conform estimărilor firmei, între 40% şi 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi automatizate, fie integral, fie parţial până în 2030. În România, potenţialul de automatizare al locurilor de muncă este de aproximativ 50-60% din totalul acestora. Acest lucru nu înseamnă că vor dispărea, ci că pot fi schimbate.
Ca referință, la categoria joburi complet automatizabile intră locurile de muncă pentru care există o alternativă viabilă robotizată. O mașină autonomă reprezintă un exemplu bun, în contextul în care, este evident că nu va mai dura mult până când prezența șoferilor profesioniști la volan nu va mai fi o necesitate. Sistemul de servire în multe restaurante are mari șanse să fie înlocuit de roboți. Pe de altă parte, în restaurantele de lux, unde interacțiunea umană este o parte importantă din experiență, oamenii vor rămâne indispensabili.
În final, regula este că meseriile care necesită studii superioare, mai ales din spectrul IT & C, vor fi în regulă pentru mult timp. În același timp, joburile cu o complexitate redusă, precum cele standardizate sau cu sarcini repetitive vor dispărea.
„În logistică şi transporturi în cazul în care adopţia de vehicule autonome va fi răspândită, este posibil să fie chiar eliminate un număr substanţial de joburi. În Romania, acesta un sector important. Impactul AI va merge în rând cu impactul din alte ţări. Vulnerabilităţile fiecărei ţări sunt date de structura economiei. Este greu de făcut o estimare la nivelul pieţei muncii în ansamblu, vor apărea şi multe joburi noi, odată cu dezvoltarea de noi tehnologii”, a spus Constantin Pelehra, Managing Consultant al Horváth & Partners Romania.