Restaurantele din mall sunt foarte frecventate de tineri, și nu numai. Mâncarea este delicioasă și se servește foarte repede. Cu toate acestea, specialiștii spun că trebuie să avem grijă, deoarece ne punem sănătatea în pericol.
Restaurantele din mall sunt diverse și avem de unde alege atunci când vrem să consumăm o masă delicioasă. De la mâncare chinezească, la fast-food, ciorbe, paste și multe altele, este aproape imposibil să nu găsești ceva pe placul tău.
Cu toate acestea, alegerea trebuie să alegem un loc de încredere atunci când ieșim în oraș pentru a lua masa. Optând pentru restaurante cu o reputație solidă și standarde înalte de igienă și de calitate, putem să ne bucurăm de o mâncare gustoasă în condiții de siguranță.
Ei bine, multe restaurante din țara noastră, dar și din afară, nu respectă normele de igienă. Acest lucru nu este evident de cele mai multe ori pentru clienți care, desigur, nu pot vedea ce se întâmplă în bucătărie.
Alexandru Cîrîc este directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare. Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, ne-a enumerat câteva dintre riscurile la care ne expunem atunci când mâncăm alimente de la anumite restaurante care nu respectă normele igienice.
„Putem vorbi despre listeria, listeria monocitogenes care generează listeriozele, este atât de patogenă încât se poate ajunge la deces. Vorbim mai departe despre salmonella, chiar legislația ne spune despre două surse de salmonela care pot conduce la deces.
Vorbim de Escherichia E coli, dacă am luat o Escherichia E coli enterohemoragică, ne-a asigurat o trecere către altă lume destul de facilă.
Din păcate, de foarte multe ori, atunci când avem probleme de genul acesta, le ignorăm, și asta deoarece toxiinfecțiile alimentare trec aproape de la sine și așteptăm 2,3,4,5 zile fără să ne ducem la medic, fără să facem o analiză, fără să ne punem problema de unde vin aceste manifestări.
De foarte multe ori medicii nici măcar nu au ce să facă, decât să trateze simptomele, pentru că sunt bacterii foarte virulente. Au apărut, de asemenea, chiar virusuri, precum hepatita, care pot, se pare, să fie transmise și prin alimente”, spune specialistul.
De asemenea, Alex a precizat că cel mai mare risc provine de la personal, deoarece în restaurantele de la mall lucrează oamenii sezonieri, care nu cunosc igiena din bucătărie.
„La noi în țară, se lucrează cu sezonieri de foarte multe ori. Noi ne bucurăm că găsim pe cineva pe care să îl avem în bucătărie. Ne gândim că poate mai sunt aduși câțiva muncitori de pe șantier, în perioada de iarnă, când șantierele nu sunt active, să îi avem în bucătăriile de la mall-uri. În situația aceasta acei muncitori vor avea igiena de pe șantier. În niciun caz igiena din bucătărie.”