Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un avertisment asupra Europei. Acesta a precizat că Rusia plănuiește un atac masiv în Ucraina, iar liderul Rusiei, Vladimir Putin, este pregătit de o bătălie majoră. Drept urmare, europenii trebuie să găsească noi modalități de a se pregăti pentru ce urmează.
Marți, 9 aprilie 2024, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Europa trebuie să-şi sporească cheltuielile pentru apărare, în caz de un potențial război.
„Rusia amenință Europa, atât prin războiul în curs din Ucraina, cât și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE. Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie. Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru”, a spus Josep Borrell, într-un discurs la Bruxelles, informează Financial Times.
„Este clar că Rusia va lansa o ofensivă masivă. Europa va fi în pericol, pentru că Putin nu se va opri aici. Știm din sateliții din jurul Ucrainei că Rusia și-a mobilizat aviația strategică pe aerodromuri. Dacă nu sprijinim Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile”, a mai adăugat diplomatul șef al UE.
Este pentru prima dată când șeful diplomaţiei europene prezintă atât de clar amenințarea rusă, după avertismentele date de șefii și liderii militari din nordul Europei, cu privire la riscul unor atacuri rusești dincolo de granițele Ucrainei.
De asemenea, Borrell a mai precizat că este necesară „crearea unui nou vehicul financiar interguvernamental, să-l numim ‘Mecanism european de apărare’, comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din 2008) pentru a sprijini unele state membre care sufereau din cauza crizei financiare”.
„În funcţie de cine guvernează la Washington, nu ne putem baza pe sprijinul american şi pe capacitatea americană de a ne proteja. Trebuie să ne construim propria capacitate, trebuie să ne construim propria responsabilitate”, a mai insistat şeful diplomaţiei europene.
Conflictul de la granița UE a scos la iveală detalii îngrijorătoare în ceea ce privește capacitățile militare subinvestite ale blocului. Dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, SUA s-ar putea retrage din rolul pe termen lung de garanție supremă de securitate a continentului.
Forțele armate ale Rusiei în Ucraina au stârnit îngrijorări în capitalele occidentale că Moscova ar putea obține câștiguri teritoriale semnificative în 2024.
„Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la războiul rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul. Poate, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America să ne protejeze. În cadrul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali se pot schimba”, a mai adăugat Josep Borrell.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre Rusia și NATO au coborât la nivelul de confruntare directă.
Acesta a adăugat, spunând că unele țări membre NATO sunt implicate în războiul din Ucraina și că alianța militară continuă să-și extindă teritoriul către granițele Rusiei, chiar dacă Kremlinul a interzis acest lucru.
„NATO continuă să își demonstreze esența, deoarece a fost concepută și gestionată de Statele Unite ale Americii ca instrument de confruntare, în primul rând pe continentul european”, a declarat acesta.