Copiii care încep școala în Italia trebuie să fie vaccianți iar părinții trebuie să facă dovada imunizării lor. În caz contrar, statul va aplica amenzi.
Astfel, devin obligatorii vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.
Regula se aplică și pentru pre-școlari. Copiii care nu au împlinit încă vrsta de 6 ani nu vor fi primiți în creșe sau grădinițe. Și în acest caz părinții trebuie să dovedească faptul că cei mici au fost vaccinați.
De la introducerea acestei reguli, oficialii italieni spun că rata vaccinărilor a crescut considerabil.
Legea e cunoscută drept „legea Lorenzin”, după numele unui fost ministru al Sănătății, care a inițiat prevederile și a fost aplicată ca urmare a exploziei de cazuri de rujeolă în ultima vreme în Italia.
Deși copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani nu li se poate interzice să meargă la şcoală, părinții riscă amenzi de până la 500 de euro. Cât despre preșcolari, în cazul lor se poate refuza înscrierea.
După o amânare și după mai multe dispute în toate regiunile italiene, termenul limită pentru vaccinarea tuturor elevilor a fost stabilit pentru luni, 11 martie 2019. După această dată se pot aplica amenzi.
Supusă unei presiuni considerabile, ministrul Sănătății, Giulia Grillo, nu a cedat nici la apelul colegilor din Guvern de a prelungi încă o dată termenul limită și a susținut ideea vaccinării obligatorii.
„Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condiţiile. Regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală.” Giulia Grillo, ministrul Sănătății, pentru cotidianul La Repubblica
În România, pe fondul creșterii numărului de cazuri de rujeolă, Ministerul Sănătății a declanșat o campanie națională de vaccinare, dar în multe zone părinții au fost cu greu convinși că imunizarea este necesară.
Rezervele multor părinți sunt încurajate de sfaturile unor organizații neguvernamentale sau ale unor persoane fizice cu notorietate care se opun vaccinărilor de orice tip.
De altfel, o lege care prevedea că emisiunile TV și radio pe teme legate de Sănătate pot fi realizate doar cu specialiști, nu cu amatori care nu au calificare medicală, nu a trecut de Parlament.