Ne aflăm în Postul Paștelui, perioadă în care mâncărurile de post sunt la mare căutare. Una dintre cele mai delicioase și sățioase preparate este cea de sarmale. Măicuțele folosesc un ingredient special la prepararea lor, iar gustul este unul desăvârșit!
Sarmalele de post sunt o variantă nelipsită de pe masa oricărei gospodine atunci în perioada postului. Când vine vorba de prepararea lor, gospodinele se întrec în a găsi un ingredient special sau un truc care să dea un gust aparte acestui preparatului atât de îndrăgit de români. Măicuțele de la mănăstire au o rețetă specială de sarmale de post, iar ingredientul principal este păsatul, un mălai măcinat mai mare. Pentru astăzi vă prezentăm rețeta completă de sarmale de post ca la mănăstire! Se fac extrem de simplu și rapid, iar la final rezultatul va fi unul spectaculos! Iată de ce aveți nevoie:
Prima dată se pun frunzele de varză murată în apă rece, la desărat, pentru 20 de minute. Ciupercile champignons se curăță, se spală bine și se taie mărunt. Se curăță ceapa, morcovii, țelina și pătrunjelul. Morcovii și țelina se dau prin răzătoarea mare.
Se toarnă ulei într-o tigaie și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele. Apoi se adaugă sucul de roșii și ciupercile și se lasă la fiert cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa, amestecând ca să nu se prindă. Se oprește focul și se adaugă păsatul, orezul și condimentele, după gust și preferință.
Compoziția se lasă la răcit și se apoi se trece la împachetarea sarmalelor. Frunzele de varză se umplu cu compoziția de mai sus, dar nu se strâng foarte tare, căci se pot sparge la fiert. Se așază sarmalele în vas, iar deasupra se pun frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Se pun frunzele de dafin și crenguțele de cimbru! Turnați apă până ce le acoperă și se lasă la fiert la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele.Dacă scade apa, mai adăugați pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 30 de minute se dau la cuptor, pentru încă 45-50 minute. Sarmalele de post, cu ciuperci și păsat, se pot servi calde cu mămăliguță și ardei iute. Poftă bună!