Usturoiul este una dintre legumele preferate de români, iar majoritatea preferă să-l planteze în propria grădină. Pentru a obține usturoi de calitate, grădinarii cu experiență apelează la un truc vechi. Cu câteva zile înainte de recoltare, frunzele de usturoi se leagă. Bunicii de la țară fac asta de ani buni, iar efectul este neașteptat. De ce trebuie să legi usturoiul când este în pământ?
Legarea usturoiului, sau mai bine zis înnodarea frunzelor de usturoi, asigură o producție mai bună de usturoi. La țară, gospodarii folosesc des această metodă. Căpățâna de usturoi crește în același timp cu frunzele, însă la mijlocul verii, frunzele ar trebui să înceapă să se usuce, iar nutrienții să fie direcționați mai mult pentru formarea bulbului. Asta dacă ați plantat usturoi toamna. Pentru a accelera procesul, grădinarii ajută frunzele pentru ca planta să nu mai irosească timp cu părțile de deasupra solului.
În plus, înnodarea usturoiului trebuie făcută la momentul potrivit, astfel, procesul nu va avea niciun efect. Legarea usturoiului se face doar atunci când planta nu mai are nevoie să se dezvolte cu părțile sale aeriene. De regulă, legarea frunzelor usturoiului se face cu 4-5 zile înainte de recoltare.
În funcție de tipul de usturoi cultivat, recoltarea se face în august, dacă ați semănat usturoiul primăvara, și în iulie dacă usturoiul a fost plantat în toamna trecută. De asemenea, culesul usturoiului nu trebuie amânat, pentru că căpățânile se vor altera mai ușor la depozitare și nu vor mai avea un gust bun.
Grădinarii mai precizează că nu se face nod la frunzele tuturor culturilor de usturoi, ci doar la cele cultivate pentru căpățâni de usturoi. Mai mult de atât, nu se leagă frunzele usturoiului care se păstrează pentru obținerea unui nou material săditor. Acest usturoi se lasă să se coacă complet în mod natural.
Usturoiul este o legumă care se regăsește în toate bucătăriile internaționale. Gustul său este unic și dă o aromă delicioasă mâncărurilor. Românii preferă să-l planteze în propria grădină, dar este important să protejeze cultura de boli, care pot afecta serios bulbii de usturoi.
Cultura de usturoi nu necesită o îngrijire aparte, însă aceasta poate fi vulnerabilă la diverse boli. Pentru a avea o productivitate cât mai bună, dar și o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să știți ce să plantați lângă usturoi pentru ca acesta să nu fie afectat de putregaiul alb.
Putregaiul alb apare din cauza umidității ridicate și a temperaturilor scăzute. Când acesta atacă usturoiul, frunzele se îngălbenesc, se ofilesc și mor. Dacă doriți să nu mai apelați la tratamente chimice din comerț, puteți utiliza și metode naturale pentru a proteja cultura de usturoi de boli. Spre exemplu, puteți cultiva plante companion, cum ar fi busuiocul sau ceapă, pentru a ţine dăunătorii la distanţă.