CNAS vine cu nou schimbări, iar potrivit acestora, femeile însărcinate vor avea multiple beneficii, printre care diverse investigații sau consultații pentru monitorizarea evoluției sarcinii. Aflați toate detaliile în rândurile următoare.
Serviciile medicale de care beneficiază femeile însărcinate sunt reglementate pe mai multe niveluri de asistență medicală, potrivit cele mai recente versiuni a ghidului asiguratorului, elaborat de CNAS. Iată care sunt acestea și serviciile de care pot beneficia femeile însărcinate:
Medicul de familie oferă femeilor însărcinate consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. De asemenea, acesta poate efectua două vizite la domiciliu pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei, după externarea mamei din maternitate și o lună mai târziu.
Totodată, în cazul în care gravida este neasigurată, ea poate deveni asigurată pe perioada sarcinii și lăuziei. Trebuie doar să transmită adeverința de la medicul de familie către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli.
Gravidele beneficiază de servii medicale standardizate complexe în spitalele care au secție de obstetrică-ginecologie sau în cele specializate în acest domeniu, asimilate unei internări de zi, cu scopul supravegherii sarcinii normale, doar cu condiția ca spitalul să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.
Tot în baza unei internări de zi se poate face un screening prenatal și supravegherea sarcinilor cu risc crescut. Nașterea este considerată un serviciu de urgență care se efectuează în regim de spitalizare continuă în structurile specializate.
Mai mult, în regim de spitalizare continuă se pot efectua serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta prezintă complicații sau comorbidități, sângerare majoră și necesită transfuzie sau proceduri invazive majore asociate.
Femeile gravide pot beneficia de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină din partea specialiștilor în obstetrică-ginecologie. Totodată, se poate oferi o consultație pentru lăuzie, în primul trimestru după naștere.
Aceste consultații se acordă în baza biletului de trimitere de la medicul de familie, în unele cazuri și fără bilet de trimitere. Medicul specialist poate face ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii, doar cu condiția să aibă supraspecializare în medicină materno-fetală.
Potrivit ghidului CNAS, femeile gravide pot efectua, la laboratoarele din ambulatoriu, următoarele analize: