Condensul se întâlnește destul de des în solarii, însă acesta poate dăuna florilor și legumelor. De aceea, este esențial să știți cum să îl gestionați și cum să preveniți acumularea excesivă de condens într-un solar. Agricultorii de top au dezvăluit secretele!
Primăvara, când temperaturile sunt mai ridicate, condensul își face loc în solarele gospodarilor. Zilele însorite mențin umiditatea de pe suprafețele frunzelor. În plus, aerul cald umiditatea în formă de vapor, iar noaptea, când aerul este mai rece, se formează roua. Important este să reduceți umiditatea din sere și solarii și să păstrați plantele uscate.
Toți grădinarii care sunt la început trebuie să știe că acest fenomen se formează atunci când temperatura aerului din interiorul serei este mai ridicată decât temperatura exterioară, mai exact transformă vaporii de apă în stare gazoasă în stare lichidă. Aerul cald intră intră în contact cu suprafețe rece și nu mai poate susține umiditatea sub formă de vapori. Drept urmare, rezultă formarea de condens.
Din păcate, condensul poate avea un impact neplăcute asupra plantelor sau legumelor cultivate în solarii. Picăturile de apă se acumulează pe frunzele și tulpinile acestora, creând un mediu umed favorabil pentru bolile fungice și bacteriene.
Experții recomandă să păstrați solariile cât mai uscate, mai ales când vine seara și temperaturile scad. Pentru a gestiona umiditatea dintr-un solar, iată ce sfaturi puteți lua în considerare:
Ventilație adecvată: Prima dată asigurați-vă că solarul sau sera are un sistem de ventilație adecvat pentru a permite circulația aerului și reducerea umidității. Ventilatoarele și ferestrele de ventilație pot ajuta la eliminarea aerului umed și la aducerea aerului proaspăt în solar. Dacă nu aveți la dispoziție toate acestea, atunci solarul trebuie aerisit pe timp de zi, iar noaptea trebuie închis.