Are peste 8 milioane de locuitori care visează la democrație, chiar dacă datele analizate de specialiști arată că realitatea cruntă e cu totul alta. Este vorba despre Sudanul de Sud, cea mai nouă țară din lume, despre care mulți români nici n-au auzit.
Sudanul de Sud, cea mai nouă țară din lume, a fost cândva marea speranță a comunității internaționale. Conturată în iulie 2011, în umbra celui mai lung război civil din Africa, națiunea din estul Africii Centrale a fost sărbătorită și sprijinită de America și de Occident.
Dar, la mai puțin de 13 ani de la independența Sudanului de Sud, țara este împotmolită în violențe politice nesfârșite, corupție fără precedent și o stare de subdezvoltare extremă. Asta pentru că, potrivit analiștilor, Occidentul a început să întoarcă spatele națiunii. SUA și aliații ar trebui să preia conducerea Sudanului de Sud, pentru a readuce țara pe drumul cel bun.
Timp de aproape 22 de ani, populația din Sudanul de Sud, de peste 8 milioane de locuitori, a dus o bătălie puternică împotriva regimurilor succesive din Sudan, opunându-se Khartoumului și aspirând la crearea unui stat laic și democratic.
În 2005, cu medierea Autorității Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD) – o organizație regională compusă din state din Africa de Est, susținută de SUA și de alte puteri occidentale – războiul civil s-a încheiat, oferind promisiunea unui referendum de independență.
Votul crucial din ianuarie 2011 a marcat, șase luni mai târziu, nașterea Sudanului de Sud, cea mai nouă țară de pe globul pământesc, sporind așteptările la nivel mondial ca noua națiune să îndeplinească visul de lungă durată al poporului său de a construi un stat democratic.
Cu toate acestea, clasamentele internaționale recente dezvăluie o imagine sumbră a Sudanului de Sud. Raportul Freedom House privind libertatea în lume din 2023 clasează Sudanul de Sud pe ultimul loc din 210 țări și teritorii (alături de Tibet și Siria), descriindu-l ca fiind „nu liber”.
Alte date situează Sudanul de Sud pe locul al treilea din 179 de țări în ceea ce privește vulnerabilitatea față de starea de pace, după Yemen și Somalia. Indicele de percepție a corupției al Transparency International plasează Sudanul de Sud aproape de ultimul loc între 180 de țări.
Între timp, Banca Mondială identifică Sudanul de Sud ca fiind „printre cele mai sărace țări din lume”, patru din cinci locuitori de aici trăind sub pragul internațional al sărăciei. Asta înseamnă, de fapt, că cel mai recent experiment de democrațiie din lume e pe cale să fie aruncat la coșul de gunoi al istoriei.