Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă sărbătoresc Paștele la date diferite. În rare ocazii, cele două date cad în aceeași zi. Motivul din spatele diferenței de date se reduce la biserica și calendarul modern. Dar când e Paștele în 2025?
Biserica Ortodoxă sărbătorește Paștele într-o altă zi decât Biserica Catolică. Datele sunt aproape întotdeauna diferite, cu excepția unor rare ori când datele coincid în aceeași zi. Există, de fapt, un sistem calculat cu atenție în spatele zilei în care se sărbătorește Paștele.
Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu
Paștele este ziua în care membrii credinței creștine recunosc învierea lui Iisus Hristos din morți.
În anul 325 d.Hr. biserica a ținut Primul Sinod Ecumenic cunoscut sub numele de Sinodul de la Niceea.
Înainte de întâlnirea sinodului, biserici din întreaga lume sărbătoreau Paștele la diferite momente. Pentru a aduce unitate între bisericile, membrii sinodului au creat o formulă care să calculeze data pentru sărbătorirea Paștelui în întreaga lume.
Au stabilit ca Paștele să fie ținut în prima duminică care apare după prima lună plină, care urmează echinocțiului de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.
Pentru a evita orice confuzie în privința datei, s-a hotărât și că echinocțiul de primăvară va cădea întotdeauna pe 21 martie. Acest sistem ar garanta că toate bisericile sărbătoresc Paștele împreună în aceeași zi.
Citește și: Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Paștele Catolic. Diferențe față de Paștele Ortodox
Înainte de inventarea calendarului și a altor metode moderne de urmărire a anilor și anotimpurilor, oamenii se bazau pe poziția soarelui pe cer și pe semnele evidente din natură pentru a indica trecerea timpului.
Când ecuatorul și emisferele Pământului au devenit cunoscute, s-a înțeles că rotația ușor înclinată a Pământului determină diferite emisfere să experimenteze anotimpuri diferite. În timp ce o emisferă experimentează primăvara și vara, cealaltă emisferă experimentează toamna și iarna. Acest lucru se numește echinocțiu.
Citește și: Când pică, de fapt, Paștele Ortodox și cel Catolic. În ce dată sunt sărbătorite cele două mari sărbători
Echinocțiul de primăvară este evenimentul care are loc la sfârșitul lunii martie, aducând primăvara în părțile Pământului din emisfera nordică. Sinodul a ales acest echinocțiu ca parte a calculului pentru a se asigura că Paștele va fi sărbătorit în primăvară în același timp.
În 2025, Paștele Ortodox pică pe 20 aprilie 2025. Paștele catolic va pică pe aceeași dată: 20 aprilie 2025.
Este una dintre puținele instanțele în care Paștele catolic și ortodox pică în aceeași zi. În anii 2025 și 2028, Paștele Catolic și cel Ortodox vor fi sărbătorite în aceeași zi.
Citește și: Zilele în care este interzis să speli înainte de Paşte. Puţine gospodine ştiu, e mare păcat
În medie, această sincronizare se întâmplă o dată la fiecare 4-11 ani.
În 2026, Paștele Catolic se sărbătorește pe 5 aprilie, iar cel Ortodox pe data de 12 aprilie.
În timp ce unele protestanții și catolicii urmează calendarul gregorian, stabilit de Papa Grigore al XIII-lea în secolul al XVI-lea, alte biserici ortodoxe încă folosesc calendarul iulian (stabilit de Iulius Cezar) pentru a calcula Paștele.
Diferența între cele două calendare constă în modul în care calculează durata unui an tropical (cât timp durează ca Pământul să se rotească în jurul Soarelui).
Vezi și: Postul Paștelui 2024. Când începe și cât ține
În prezent, calendarul iulian este în urmă cu aproximativ 13 zile față de calendarul gregorian. De aceea, nu toți creștinii sărbătoresc Paștele în aceeași zi.