Țara noastră are locuri cu adevărat minunate, unice în toată Europa. Un muzeu din Covasna se numără printre aceste zone turistice „secrete”. Nu multă lume știe de el, dar trebuie să-l vizitați cel puțin o singură dată.
Muzeul Haszmann Pal din Cernt este amenajat în conacul familiei Damokos, construit în stil neoclasicist. Este un adevărat colț de rai, iar aici puteți găsi o grădină imensă, un conac și numeroase acareturi din lemn.
Turiștii care au vizitat muzeul și împrejurimile lui au fost fascinați cel mai mult de liniște. Totul este foarte bine organizat și îngrijit. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate exponate din patrimoniul construit al Secuimii.
Vorbim despre case și porți secuiești, moară de apă, dar și multe monumente funerare secuiești, cioplite din lemn și piatră. Una dintre principalele atracții pentru care turiștii aleg să viziteze Muzeul Haszmann este expoziția de unelte și mașini agricole în aer liber, unice în Transilvania.
Colecția este alcătuită din tractoare antice, mașini cu aburi, de treierat. Multe dintre ele au vârsta de un secol sau chiar mai mult, fiind folosite în agricultură.
De asemenea, în subsolul conacului se află o colecție de sobe de încălzit, dar și o colecție de radiouri, gramofoane și alte electronice ale istoriei.
Conacul i-a aparținut grofului din Cerna, numit Gyula Damokos, care fusese naționalizat odată cu venirea comuniștilor și cedat CAP-ului din sat. Cel care a creat aceste colecții impresionante este Pal Haszmann, un profesor de sat, strângând lucruri vechi din satele din Covasna.
Acest muzeu a fost deschis alături de Muzeul Național Secuiesc din Sf. Gheorghe, salvând astfel vechiul conac. Mai apoi, colecția a donat-o muzeului cu dorința de a fi expusă în satul său, Cernat. El a murit în anul 1977, dar oamenii i-au respectat dorința.
Mai mult, în conac se găsesc și veșminte tradiționale, obiecte din lemn pictate, obiecte de olărit, ustensile de tors și multe alte obiecte vechi, de colecție și foarte valoroase.
Dorințele lui Pal Haszmann sunt respectate și acum, iar colecția nu a părăsit muzeul. Familia lui lucrează în continuare aici, ducând tradiția mai departe, iar aici au locul deseori ateliere în care copiii vin să învețe să picteze sau să lucreze în lemn.