Multă lume obișnuiește să pună pietre în jurul pomilor de livadă. Este o metodă care stârnește interesul și curiozitatea celor care își doresc să-și crească producție. Cum trebuie să aplicați această metodă corect, aflați în rândurile următoare.
Deținătorii de livezi cu pomi fructiferi caută mereu tot felul de metode pentru a spori roadele. Există diverse metode, unele mai vechi, transmise de bunici, alte mai noi.
O metodă pe care mulți o cunosc și o folosesc în zilele noastre este cea prin care amplasează pietre între pomii din livadă. Pentru cei care nu știu despre ce este vorba poate părea ceva banal și fără sens, dar există o explicație.
Pentru această metodă nu se folosește orice piatră, ci specialiștii în domeniu spun că trebuie să le alegem pe cele bazice și acide. De regulă, rocile acide se găsesc în zonele de munte sau de deal, iar cele bazice la altitudini mai joase.
În componența lor există minerale solubile, precum magneziu, potasiu, calcar sau sulful. Datorită faptului că sunt solubile, aceste minerale se spală în urma intemperiilor și acționează în contact cu mediu.
Prin urmare, dacă sunt puse în pomi sau împrejurul lor, toate aceste minerale se vor scurge în tulpină. Practic, rolul lor este de îngrășământ natural pentru plante.
De regulă, specialiștii recomandă să punem pietrele specifice în coronamentul pomilor, adică în zona de ramificație, acolo unde șarpantele încep să plece din tulpină.
De asemenea, nu este recomandat să plasați pietrele la baza tulpinii, deoarece, cu cât sunt mai aproape de sol, cu atât mai mult scade eficiența metodei. Totodată, iarba va acoperi pietrele, iar ploaia și razele soarelui nu vor mai acționa atât de eficient.
Mai mult, pietrele vor fi trase în pământ de forța gravitațională, ceea ce înseamnă că mineralele nu vor mai avea același efect asupra pomilor, iar recolta nu va fi la fel de bogată.