22 mart. 2024 | 11:21

Românii de pe Titanic care au supraviețuit. Greva marinarilor le-a salvat viața! Cine au fost Beila și Meier Moor

Diverse
Românii de pe Titanic care au supraviețuit. Greva marinarilor le-a salvat viața! Cine au fost Beila și Meier Moor
Romanii care au supravietuit de pe Titanic. Greva marinarilor le-a salvat viața! Cine au fost Beila și Meier Moor

Într-o seară de primăvară a anului 1912, pe docurile din Southampton se desfășura o scenă de agitație și incertitudine. O grevă a marinarilor a dus la o schimbare neașteptată de planuri pentru mulți călători, printre care și Beila Moor, o croitoreasă în vârstă de 29 de ani, și fiul ei, Meier, în vârstă de doar șapte ani. Aceștia se aflau la bordul „RMS Adriatic”, cu bilete către America, dar au fost nevoiți să schimbe vaporul în ultimul moment, ajungând pe celebrul „Titanic”.

Croitoreasa născută în Iași care a fugit în Rusia

Povestea Beilei Moor (n.r – născută Beila Șapiro) începe în orașul natal, Iași, unde vede pentru prima dată lumina zilei într-o familie de evrei. Căsătorită la o vârstă fragedă și rămasă văduvă timpuriu, croitoreasa a trebuit să se descurce singură în lume, având grijă de fiul ei, Meier.

Ajunge în Rusia și, după eșecul primei tentative de a emigra în Anglia, când a fost respinsă de Serviciile de Emigrare și întoarsă la Moscova, destinul pare să i se schimbe radical.

La 29 de ani, Beila își ia copilul în vârstă de 7 ani și se decide să plece Statele Unite ale Americii, fugind de posibilitatea ca fiul ei să fie înrolat în armată și să se stingă pe câmpul de luptă, precum tatăl său.

Cumpără bilete pentru „RMS Adriatic”, cabina lor, E-121, pe puntea pasagerilor de clasa a treia, fiind modestă, însă plină de speranță pentru viitor. Destinul are alte planuri pentru cei doi, iar o grevă a marinarilor îi redirecționează către pachebotul Titanic, ce se pregătește să meargă în primul său voiaj.

Vezi și ”O prea mare iubire ucide!” Irinel Liciu și-a pus capăt zilelor, pentru a-l urma pe Ștefan Augustin Doinaș în Infern

Au ajuns pe Titanic, după o grevă a marinarilor

Coliziunea fatală a „Titanicului” cu un aisberg reprezintă momentul de cotitură în viața Beilei și a lui Meier. Cu toate că au fost printre puținii norocoși care au reușit să se salveze, urcându-se în barca de salvare nr. 14, tragedia care s-a desfășurat în jurul lor a rămas întipărită în memoria lor pentru tot restul vieții.

Beila și fiul ei au fost printre puținii norocoși care au fost salvați de nava „Carpathia”, cea care a primit semnalul de urgență transmis de Titanic, și au fost transferați în Canada, unde au început o nouă etapă a vieții lor.

Moldoveanca și fiul ei nu se așteptau ca banala lor călătorie către Statele Unite ale Americii să le ofere o nouă șansă la viață.

Cercetatorii au descoperit de ce a lovit Titanicul aisbergul

Cercetatorii au descoperit de ce a lovit Titanicul aisbergul

Nu s-au mai urcat niciodată pe un vas

Pe documentele de pe „Carpathia”, în dreptul naționalității lor este scris, cu litere mari, ROMÂNIA, evidențiind legătura lor cu țara de origine. Cu perseverență și determinare, Bella și Meier Moor reușesc, în cele din urmă, să ajungă în America, stabilindu-se în Chicago și apoi în El Paso, Texas.

Povestea lor nu se încheie odată cu sosirea în America. Beila își reface viața și se recăsătorește, dar amintirea experienței sale de pe Titanic rămâne întotdeauna vie în inima sa, decizând să nu se mai urce niciodată pe alt vapor.

Beila Moor a trăit până la vârsta de 75 de ani, când a fost răpusă de un atac cerebral în 1958, fiind înmormântată în cimitirul B’Nai Zion din El Paso.

Vezi și Femeia care ne-a dat ”Moromeții”. Dragostea sfâșietoare dintre Marin Preda și Aurora Cornu: ”Îl aștept în viața următoare!”

Meier se stinge în ziua  în care se împlinesc 63 de ani de la scufundarea Titanicului

Meier se căsătorește, în 1937, cu Henrietta Berger, femeia care îi dăruiește trei copii. Din cauza problemelor de sănătate pe care le suferă, artrită, medicul îi recomandă femeii să se mute într-o zonă cu un climat cald, alegând, desigur, El Paso, Texas.

Au parte de un trai bun, câștigându-și existența din propria afacere. Precum mama sa, Meier refuză să se mai urce vreodată pe un vapor, fiind, în continuare, bântuit de traumatizanta experiență de pe Titanic.

Românul care a supraviețuit de pe Titanic trece la cele sfinte în data de 15 aprilie 1975, la fix 63 de ani de la scufundarea celui mai celebru pachebot din istorie. Ironia are felul ei de a triumfa asupra vieții.