21 mart. 2024 | 23:51

Ce se va lua în calcul pentru mărirea pensiilor din septembrie 2024. Detalii despre marea recalculare a veniturilor bătrânilor din România

News
Ce se va lua în calcul pentru mărirea pensiilor din septembrie 2024. Detalii despre marea recalculare a veniturilor bătrânilor din România
Ce se va lua în calcul pentru mărirea pensiilor din septembrie 2024. Detalii despre marea recalculare a veniturilor bătrânilor din România

Mărirea pensiilor este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale momentului. Toți pensionarii așteaptă majorarea din septembrie 2024, despre care se vorbește tot mai mult în ultima vreme. Află ce se va lua în calcul pentru acest proces și toate detaliile despre marea recalculare.

Ce se ia în calcul la recalcularea din septembrie 2024

Date noi cu privire la legea pensiilor care va intra în vigoare în septembrie. Pentru a determina valoarea pensiei, se vor lua în considerare sporurile, acordul global și primele, ceea ce înseamnă că o creștere a veniturilor va fi rezultatul acestui proces.

Între timp, procesul de evaluare a dosarelor continuă, iar ultimii pași sunt luați pentru a începe recalcularea generală. Astfel, în ceea ce privește recalcularea din septembrie 2024, se va ține cont de mai multe aspecte, dar care trebuie dovedite prin acte:

– premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
– al treisprezecelea salariu;
– recompensele cu caracter limitat – acordate personalului din unele sectoare de activitate;
– formele de retribuire pentru orele suplimentare realizate peste programul normal de lucru;
– indemnizațiile pentru muncă nenormată;
– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Dacă în urma procesului de recalculare se constată că pensia este mai mică decât cea care a fost plătită sau cuvenită, aceasta va fi plătită în valoarea stabilită și aflată în plată înainte de recalculare. Acest lucru se întâmplă până la data la care pensia va fi mai mare ca urmare a creșterii valorii punctului de referință.

Vești bune pentru pensionarii cu venituri mici

Noul ghid al CNAS spune că, în curând, compensarea de 90% pentru medicamente va fi oferită persoanelor cu pensii sub 1.800 de lei. Prin urmare, accesul la tratamentele de care au nevoie devine mai ușor și mai ieftin pentru unii pensionari.

Compensarea pentru medicamente variază de la douăzeci la sută și poate ajunge la sută la sută, în funcție de sublista din care fac parte. Pensionarii cu pensii mici pot beneficia de un beneficiu semnificativ pentru sănătatea și bunăstarea lor, deoarece pot fi scutiți de o parte semnificativă a costului medicamentelor prescrise.

Ghidul prezentat de CNAS conține reguli clare și precise privind compensarea medicamentelor pentru categoriile defavorizate, cum ar fi copiii, gravidele, persoanele cu probleme de sănătate și tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani. Aceștia primesc medicamente gratuite, ceea ce le oferă un acces egal la tratamente vitale.

Asigurarea unei acoperiri mai mari a cheltuielilor pentru tratamentele necesare implică, de asemenea, compensarea pentru medicamentele care apar în diferite subliste. Pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și capabil să ofere asistența necesară pentru toți cei care au nevoie de tratament medical, este esențial ca aceste reglementări să fie respectate și aplicate cu rigoare.

Ce au de făcut farmaciile

Un ordin al Ministerului Sănătății din ianuarie a impus farmaciilor să raporteze zilnic toate antibioticele și antifungicele de uz sistemic eliberate. În plus, prescripțiile medicale trebuie păstrate în farmacie și, dacă este necesar, pot fi eliberate în fragmente doar în aceeași unitate, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Aceste măsuri urmăresc să controleze utilizarea medicamentelor antibiotice și antifungice, deoarece există pericole asociate cu utilizarea excesivă a acestora. Astfel, farmaciile vor trebui să fie foarte atente înainte de a elibera o rețetă sau de a da pastile la liber unui pacient.

Pentru a asigura o practică medicală responsabilă și eficientă și pentru a oferi o protecție adecvată împotriva riscurilor asociate utilizării incorecte a medicamentelor, farmaciile trebuie să implementeze și să respecte aceste reglementări. În caz contrar, patronii vor fi cei ce vor răspunde în fața autorităților.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Repartitoarele de căldură, obligatorii din ianuarie 2025. Cum se schimbă factura la căldură
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro