20 mart. 2024 | 18:16

La ce distanţă se pun cartofii în grădină. Aşa au suficient spaţiu pentru a creşte mari

Sfaturi pentru grădinari
La ce distanţă se pun cartofii în grădină. Aşa au suficient spaţiu pentru a creşte mari
Modul corect de a planta cartofii

Cartoful, un aliment popular și iubit de întreaga lume, rareori lipsește din bucătăria noastră. Cei mai buni cartofi sunt cei crescuți de noi, din propria grădină. Dacă vreți să cultivați cartofi în grădina dumneavoastră, trebuie să cunoașteți câteva reguli, astfel încât să aveți parte de o recoltă bogată.

Cum se plantează corect cartofii

Cartofii provin din American de Sud și au fost aduși în Europa în secolul al XVI-lea. Se număra printre cele mai răspândite alimente, deoarece tuberculii pot fi preparați în nenumărate feluri.

Unele soiuri de cartofi pot fi încolțiți încă din luna martie. Trebuie doar să puneți tuberculii într-o tavă deschisă și să îi așezați într-un loc întunecat. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât timpul de încolțire scade. De regulă, 10-15 grade Celsius este un interval ideal.

Mai apoi, cartofii pot fi așezați într-un pământ aerat și fără buruieni o lună mai târziu, în aprilie, după circa trei-șase săptămâni de încolțire. Este indicat să plantați cartofii la o distanță de 30 de cm, astfel încât să aibă destul loc pentru a se extinde.

De asemenea, după ce au atins o înălțime de circa 15 cm, rândurile de plante trebuie să fie înălțate. Puteți folosi pământul dintre rânduri. Este mai bine să uscați cartofii în condiții de umiditate pentru a preveni bolile.

Cum trebuie îngrijiți cartofii pentru o recoltă bogată

Cartofii nu necesită foarte multă îngrijire, dar este esențială pentru a avea o recoltă bogată. În primul rând, au nevoie de un nivel constant de umiditate în sol pentru a crește sănătos.

Este important să udați cartofii regulat, mai ales în timpul verii sau în perioadele de secetă. De asemenea, prea multă apă poate dăuna recoltei, deoarece excesul de umiditate poate duce la putrezirea tuberculilor.

Îndepărtați periodic buruienile din jurul cartofilor, deoarece acestea pot „fura” apa cartofilor. Mai mult, plantele trebuie verificate pentru semne de boli sau dăunători, precum gândacii de colorado sau putregaiul de frunze. De regulă, cartofii sunt gata de recoltat când frunzele încep să se ofilească.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Toți cei care au telefoane mobile sunt potențiale victime
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Decizie pentru Simona Halep. Anunț oficial venit azi: Nu a mai avut șanse
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro