Anii 2010 au reprezentat o epocă bogată pentru cinematografie, oferind o gamă variată de filme care au cucerit inimile și mințile spectatorilor din întreaga lume. De la drame profunde la aventuri epice și povești cu elemente fantastice, această decadă a fost martorul unor pelicule remarcabile. Iată zece filme esențiale ale anilor 2010, care merită, cu siguranță, atenția ta.
Considerat a fi unul dintre cele mai bune filme ale lui Leonardo di Caprio din toate timpurile, decada trecută a fost marcată de pelicula ”Shutter Island”, un thriller psihologic regizat de marele Martin Scorsese și bazat pe romanul omonim al lui Dennis Lehane.
Pelicula este renumită pentru atmosfera sa întunecată și felul în care suspansul și tensiunea acțiunii țin telespectatorii cu sufletul la gură, timp de aproape 2 ore.
Firul narativ urmărește doi detectivi ai Biroului Federal de Investigații (FBI), Teddy Daniels (interpretat de Leonardo DiCaprio) și Chuck Aule (interpretat de Mark Ruffalo), care sunt trimiși să investigheze dispariția unei paciente, Rachel Solando, pe insula Shutter, o fortăreață psihiatrică izolată.
Pe măsură ce specialiștii investighează dispariția femeii, Teddy începe să descopere întunecimea îngrijorătoare a insulei și se confruntă cu proprii demoni, apelând la introspecție și meditație.
Actorul Leonardo di Caprio livrează o performanță impresionantă, exprimând perfect vulnerabilitatea și confuzia protagonistului în fața unui adevăr tulburător.
„Shutter Island” abordează teme profunde precum pierderea, vinovăția, identitatea și realitatea, punând sub semnul întrebării percepțiile noastre asupra adevărului și a sănătății mentale.
Regizat de Christopher Nolan la începutul decadei trecute, thrillerul psihologic explorează lumea fascinantă a viselor și a conștiinței umane, cu actorul Leonardo di Caprio în rol principal.
Cu o distribuție impresionantă și o poveste captivantă, „Inception” a primit laude pentru efectele vizuale uimitoare și povestea sa complexă, având un impact semnificativ asupra culturii populare.
Filmul urmărește povestea lui Dom Cobb (interpretat de Leonardo DiCaprio), un hoț priceput în arta extragerii informațiilor din mințile altor oameni prin intermediul viselor.
Protagonistul este angajat pentru a îndeplini o misiune imposibilă, anume implantarea unei idei în subconștientul unei persoane, o practică cunoscută sub numele de „inception”. Însă, pe măsură ce misiunea avansează, limitele realității și ale visului devin din ce în ce mai neclare pentru Cobb și echipa sa.
”The Social Network” este un film regizat de David Fincher, care explorează nașterea celebrei rețele sociale Facebook, precum și tumultoasa sa evoluție.
Cu interpretări remarcabile din partea lui Jesse Eisenberg și Andrew Garfield, „The Social Network” a fost lăudat pentru scriitura sa inteligentă și pentru modul în care explorează teme precum succesul, prietenia și trădarea.
Filmul urmărește povestea lui Mark Zuckerberg (interpretat de Jesse Eisenberg), student la Universitatea Harvard, care dezvoltă, din timpul facultății, conceptul și codul pentru rețeaua de socializare Facebook.
Acțiunea se concentrează asupra rivalitățile și litigiile care au apărut între Zuckerberg și colegii săi, inclusiv frații Winklevoss și partenerul său de afaceri, Eduardo Saverin (interpretat de Andrew Garfield).
Nu este de mirare că Daniel Day Lewis este considerat unul dintre cei mai buni actori ai generației sale, performanța sa actoricească din ”filmul” Lincoln fiind laureată cu un premiu Oscar și aplaudată de critici și cinefili, de-a lungul timpului.
Regizat de Steven Spielberg și scris de Tony Kushner, pelicula apărută acum 12 ani urmărește ultimii ani din viața unui dintre cei mai îndrăgiți președinți americani, Abraham Lincoln, omul care a abolit sclavia în Statele Unite ale Americii la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În plin Război Civil, Abe Lincoln se confruntă cu o serie de provocări politice și personale, pe măsură ce este forțat să facă față numeroaselor intrigi și negocieri pentru a-și atinge scopul de a pune capăt unei instituții fundamentale din istoria Statelor Unite.
Vezi și 10 filme ale anilor 2000 pe care trebuie să le vezi măcar o dată. Milioane de români le adoră
”Lupul de pe Wall Street” o dramă biografică din 2013, regizată de Martin Scorsese și bazată pe memoriile lui Jordan Belfort, un broker de la Wall Street care a fost implicat în activități ilegale de manipulare a pieței de capital și spălare de bani.
Filmul a cucerit publicul datorită stilului său energic, interpretarea extraordinară a lui Leonardo di Caprio și portretizarea excesului și corupției din lumea finanțelor.
Acțiunea filmului se concentrează asupra ascensiunii și căderii inevitabile a lui Jordan Belfort (interpretat de Leonardo DiCaprio), un broker de la Wall Street, care își folosește abilitățile de vânzător și ambiția sa nemărginită pentru a construi un imperiu financiar ilegal.
Atunci când devine unul dintre cei mai înstăriți și controversați oameni de afaceri din Statele Unite, Jordan realizează că, în viață, totul are un preț, ajungând să-și piardă faima, averea și familia.
”12 ani de sclavie” este o dramă istorică apărută în anul 2013, regizată de Steve McQueen și bazată pe autobiografia din 1853 a lui Solomon Northup.
Filmul explorează viața lui Solomon Northup (interpretat de Chiwetel Ejiofor), un fermier și violonist afro-american liber din New York, care este răpit și vândut ca sclav în sudul Statelor Unite ale Americii.
Acțiunea începe în anul 1841, când protagonistul este abordat de către doi bărbați care îi promit un loc de muncă bine plătit. Însă, după ce acceptă oferta, Northup realizează că viața lui nu va mai fi la fel, ajungând să fie înrobit în statul Louisiana.
Solomon este forțat să îndure 12 ani de sclavie, suferind abuzuri fizice și emoționale groaznice în timp ce încearcă să-și păstreze speranța și demnitatea.
Cu interpretări remarcabile, regie strălucitoare și acuratețe istorică, ”12 Years a Slave” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale decadei trecute, un film pe care niciun cinefil nu ar trebuie să-l rateze.
Regizat de Wes Anderson în anul 2014, filmul ”The Grand Budapest Hotel” reprezintă o comedie excentrică despre aventurile unui concierge și al unui tânăr protejat într-un hotel de lux din Europa de Est.
Acțiunea peliculei se petrece în anul 1930 și urmărește aventurile lui Gustave H. (interpretat de Ralph Fiennes), un concierge carismatic cazat la Grand Budapest Hotel, un hotel de lux dintr-un ținut fictiv european.
Povestea începe atunci când protagonistul este acuzat de asasinarea unei cliente înstărite, pornind, astfel, o serie de evenimente pline de acțiune și intrigi care implică moștenirea răposatei și lupta pentru putere.
Vezi și 10 filme ale anilor ’90 pe care trebuie să le vezi măcar o dată. Poveștile lor sunt fascinante
Leonardo di Caprio a dominat, fără îndoială, topul celor mai bune filme ale anilor 2010, fiind deceniul care i-a adus cel mai mare succes în carieră, fiind recunoscut drept unul dintre cei mai buni actori ai generației sale.
”The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” din anul 2015, regizat de Alejandro González Iñárritu și bazat pe romanul din 2002 cu același nume scris de Michael Punke, este proiectul care i-a adus starului din Titanic primul premiu Oscar pentru ”cel mai bun actor în rol principal”.
Filmul este renumit pentru efectele sale uimitoare, interpretările captivante ale actorilor și lecțiile prețioase despre răzbunare, autconservare și supraviețuire. Secvențele de luptă sunt intense și captivante, oferind o privire asupra durității vieții în sălbăticie în secolul al XIX-lea.
Regizat de Damien Chazelle, filmul ”La la Land” din anul 2016 a reușit să-i aducă actriței Emma Stone primul premiu Oscar din carieră, pentru ”cea mai bună actriță în rol principal”.
Este vorba despre un musical modern, o poveste romantică despre visuri, dragoste și sacrificii. Cu o coloană sonoră memorabilă și coregrafii impresionante, pelicula te cucerește cu farmecul său nostalgic și optimismul său contagios.
Filmul urmărește povestea lui Sebastian (interpretat de Ryan Gosling), un pianist de jazz pasionat de muzica autentică, și a Miei (interpretată de Emma Stone), o actriță aspirantă care luptă pentru a-și găsi locul în lumea filmului.
Cei doi se întâlnesc și se îndrăgostesc nebunește, în timp ce își urmăresc visele și aspirațiile, dar trebuie să navigheze prin provocările și sacrificiile pe care le implică viața artistică la Hollywood.
Pelicula a readus în atenția oamenilor pasiunea pentru genul musical, care a luat amploare și a avut un succes imens în decada anilor ’30.
„The Irishman” este un film epic crime drama din 2019, regizat de Martin Scorsese și scris de Steven Zaillian, bazat pe cartea lui Charles Brandt, „I Heard You Paint Houses”. Filmul are o distribuție impresionantă, incluzând nume precum Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci și Harvey Keitel.
Genialul Scorsese reușește să creeze o atmosferă autentică a anilor ’50, ’60 și ’70, evidențiind detaliile epocii, reușind să portretizeze cu precizie subculturile, precum și pe cei implicați în ele.
Filmul urmărește povestea lui Frank Sheeran (interpretat de Robert De Niro), un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial care devine asasin pentru mafia italiană.
Povestea se desfășoară pe parcursul mai multor decenii și explorează relațiile sale cu liderul mafiot Russell Bufalino (interpretat de Joe Pesci) și cu sindicalistul Jimmy Hoffa (interpretat de Al Pacino). Prin prisma lui Sheeran, filmul explorează lumea sumbră a crimei organizate, politicii și corupției din America postbelică.