Mai sunt doar câteva zile până la postul Paștelui, unul dintre cele mai dificile din an. O mulțime de credincioși renunță la carne, lapte și ouă în următoarea perioadă, dar nu toți știu cumn trebuie să mănânce corect, astfel încât să nu își pună sănătatea în pericol. Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe sfaturi utile în acest sens.
În perioada postului trebuie să renunțăm la orice aliment care conțin lapte, carne sau ouă. Puțini sunt cei ce au o alimentație adecvată în această perioadă, majoritatea alegând să consume preparate rapide, sărace în nutrienți, care pot duce chiar la o creștere în greutate alarmantă.
În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a realizat o listă cu indicații despre cum ar trebui să ne organizăm dieta, dar mai ales pentru ce alimente să optăm. Specialistul a scos în evidență riscurile la care ne supunem când postim, printre care și cheltuielile suplimentare.
Având în vedere că simțim nevoia să consumăm alimentele cu care suntem obișnuiți, avem tendința de a mânca înlocuitoarele lor. Acestea, însă, presupun costuri majore, fiind vorba despre produse care se găsesc și mai greu- lapte de cocos, de soia, cașcaval de post, mezeluri vegetale.
Medicul a mai explicat și că femeile sunt cele mai predispuse la îmbolnăvire. Tudor Ciuhodaru susține că stările lipotimice şi spasmofiliile sunt printre cele mai întâlnite complicații în această perioadă, din cauza alimentației nepotrivite.
Tudor Ciuhodaru transmite că, în timpul postului, trebuie să adoptăm un regim alimentar echilibrat. Dacă renunțăm la alimentele cu care eram obișnuiți și de care organismul nostru are nevoie, trebuie să ne asigurăm că știm cum să le substituim.
Astfel, trebuie să introducem în dieta noastră proteine vegetale, esențiale bunei funcționări a organismului nostru. Printre cele mai comune alimente, la care avem acces ușor și nu au nici un preț ridicat pe piață, se numără soia, cartofii sa cerealele integrale, pe care le putem combina în diferite moduri, astfel încât să obținem preparate gustoase.
Nu trebuie să uităm nici de glucide sau lipide, pe care le putem lua din uleiuri vegetale, nuci sau seminţe, dar nici de vitamine. Aici intervine necesitatea unui consum major de fructe și legume.
Foarte atenți trebuie să fim și când vine vorba despre aportul caloric din fiecare zi. Trebuie să ne concentrăm pe cât de mult mâncăm, câte grăsimi consumăm zi de zi și să evităm excesele alimentare, mai ales când vine vorba despre prăjeli sau dulciuri.
„Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:
1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”, a scris medicul pe Facebook.
Medicul recomandă un regim alimentar personalizat, în funcție de nevoile pe care le avem. Astfel, acesta trebuie să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.
Pentru creștinii ortodocși, Postul Paștelui 2024, care este considerat cel mai lung și cel mai greu post din an, începe pe 18 martie 2024. Timp de 40 de zile, este complet interzis consumul de carne, lapte sau ouă.
Creștinii au un număr limitat de zile în care pot consuma carne. De fapt, se face dezlegare la pește în timpul acestui post de câteva ori. Începând cu Moșii de Iarnă, acest post durează până la ziua de Paști, care este sărbătoarea Învierii Domnului.
Astfel, în unele zile este permis consumul doar de pește, fără alt tip de carne. Conform calendarului ortodox, unde sunt precizate toate detaliile necesare pentru Postului Paștelui, se face dezlegare de două ori. Aceste zile sunt Buna Vestire (pe data de 25 martie) și Duminica Floriilor (28 aprilie), când poți consuma orice aliment pe bază de pește.
În consecință, Biblia vorbește despre pește în mai multe pasaje, cum ar fi în momentul în care Iisus a mâncat un pește și în miracolul în care 5000 de oameni au primit cinci pâini și doi pești.
După Înviere, Iisus a mâncat pește pentru a le demonstra apostolilor Lui că este prezent și viu printre ei. Peștele este, de asemenea, un simbol al lui Hristos, iar multe dintre monumentele creștine timpurii au reprezentări ale peștelui.
Dezlegarea la pește în timpul Postului Paștelui este o ocazie de a celebra simbolurile și obiceiurile creștine legate de alimente, dar și o ocazie de a ne diversifica dieta din această perioadă, care este destul de limitată.