Două mari firme din domeniul IT și-au anunțat angajații că vor face concedieri. Se pare că doar 2% au primit propuneri de încheiere amiabilă a contractului.
Vorba despre actuala NTT Data România, fosta EBS România, care ar urma să renunțe la o mare parte din angajați. Cei vizați de acest val de concedieri sunt angajații bench, cei care în momentul de față nu sunt activi în proiecte comerciale. Ei reprezintă în jur de 70% din totalul angajaților.
„Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul”, scrie dorusupeala.ro.
Cei care au decis să facă publică situația sunt de părere că acest proces de concediere este discriminatoriu și injust, spunând că sunt invitați să plece doar cei fără „pile”.
„Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați”, mai scrie Doru pe blogul său.
Citește și: Concedieri în masă la o mare companie din România. Are 5.000 de angajați în țara noastră
Compania EBS România a fost fondată în anul 2000 în Cluj-Napoca și preluată în anul 2013 de către Nippon Telegraph and Telephone, iar în 2015, denumirea companiei a fost schimbată în NTT Data România. Sediul îl are în Tokyo și își desfășoară activitatea în peste 40 de țări.
„În interesul unei comunicări corecte și complete, subliniem că ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori.
În încheiere, pentru a preveni formarea unui efect de tip ”fake-news”, NTT DATA își exprimă clar și fără echivoc planurile de a continua dezvoltarea departamentului EMBEDDED, la care faceți referire în articol.
Modificările punctuale de personal din acest departament au la bază o stare de fapt: transformarea unei întregi piețe, așa cum am arătat și mai sus”, a informat compania.
În aceeași situație se află și Cognizant Softvision. În trecut, compania a avut mai multe valuri de concedieri folosind aceeași metodă. De la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați.