Specialiștii de la NASA avertizează omenirea și totodată se pregătesc pentru „apocalipsa internetului”, care va avea loc (până) în anul 2025, pe fondul unei furtuni solare uriașe care ar putea să lovească Terra. Rețelele energetice ale Pământului riscă să fie topite în astfel de circumstanțe.
Furtunile solare reprezintă o caracteristică a sistemului nostru solar ca oricare alta, deși pot declanșa evenimente serioase. Pot fi frumoase și benigne, oferind spectacole grozave de lumini aurorale. Totuși, pot fi și devastatoare, așa cum specialiștii de la NASA au avertizat în repetate rânduri.
Pentru locuitorii de pe planeta Pământ, furtunile solare pot provocare reale dezastre. Experții se pregătesc pentru un astfel de eveniment, pe baza informațiilor primite prin sonda solară Parker, care a călătorit cu succes prin vânturile solare din spațiu pentru a înțelege mai bine fenomenul.
Citește și: Furtuna solară care va lovi Pământul. Cât de periculoasă este, de fapt
Oamenii de știință au avertizat despre potențialele consecințe negative ale unor astfel de furtuni. Cea mai gravă consecință dintre toate a fost prezentată publicului, în urmă cu doar câțiva ani, sub denumirea de „apocalipsa internetului”. Sună a SF, dar amenințarea e reală, spun specialiștii de la NASA.
În termeni simpli, când are loc o furtună solară, câmpurile magnetice străpung atmosfera Pământului și trimit curent prin infrastructura artificială. Exploziile, cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală, pot călători cu până la 11.000.000 de kilometri pe oră. Soarele le trage spre Pământ de până la 20 de ori pe săptămână, în funcție de locul în care se află în ciclul său de activitate de 11 ani.
Citește și: Cum va fi afectat Pământul de următoarea erupție solară
Nimeni nu a experimentat o asemenea explozie, spun specialiștii de la NASA. Era cât pe ce să aibă loc în anul 2012. Singurul eveniment asemănător, nu la dimensiunea preconizată astăzi, s-a produs în 1859, cu mult înainte ca oamenii să devină dependenți de electricitate.
Dacă o ejecție de masă coronală s-ar produce astăzi, electronicele din sateliții care orbitează ar fi serios deteriorate, perturbând sistemele de navigație și comunicații și, în mod esențial, sincronizarea oră GPS pe care se bazează internetul pentru a funcționa așa cum îl știm astăzi.
Repercusiunile ar fi grave. Fără energie și internet, societatea s-ar bloca, spun specialiștii. Unele modele de predicție sugerează că un astfel de eveniment ar putea avea loc chiar (până) în anul 2025, când Soarele va intra într-o perioadă deosebit de activă, cunoscută sub denumirea de „maximum solar”.