Este deja un act reflex să punem la rece produsele pe care nu le vom consuma prea curând, din dorința de a le prelungi valabilitatea. Există însă câteva alimente pentru care metoda de păstrare nu este recomandată.
Trebuie să începem prin a preciza că poți congela orice tip de brânză fără să îți pui sănătatea în pericol. Se pune însă întrebarea dacă este indicat să congelăm brânzeturile. În cele mai multe cazuri, răspunsul la această întrebare este nu.
În cazul cașcavalului, procesul de înghețare îi afectează calitatea. Cristalele de gheață ce se formează cât este ținut în congelator vor avea efecte negative asupra texturii și gustului. Vei vedea că după dezghețare va fi sfărâmicios.
Cașcavalul artizanal sau orice alt tip cu arome delicate nu are ce căuta la congelator pentru că, după ce se va dezgheța, își va pierde gustul special.
Pe lista brânzeturilor ce nu trebuie înghețate le regăsim și pe cele aerate, cu bule de aer, precum cașcavalul Emmentaler. Există însă câteva excepții. Cel mai bine rezistă în congelator cașcavalul de tip cheddar.
Brânzeturile maturate, tari, cum ar fi pecorino Romano și Parmigiano-Reggiano (parmezan), ies de obicei din congelator în stare utilizabilă. Dar aceste tipuri de brânzeturi pot dezvolta o aromă de „arsă” ușor metalică în timpul depozitării în congelator.