Mașinile de spălat au adesea până la 20 de programe pentru spălare, clătire și centrifugare. Acestea pot include un program special pentru hainele de bebeluși, care are mai multe clătiri pentru a îndepărta cât mai mult detergent din haine, un program pentru călcare ușoară și programe intensive pentru a ajuta la îndepărtarea petelor dificile. Dar ce se spală la 90 de grade? Pentru ce există această temperatură și cum să folosești programul.
În funcție de tipurile de haine, de țesături și de culori, trebuie să alegi temperatura programului de spălat. Înainte de a începe, citește eticheta de pe hainele tale. Este simplu, dar incredibil de important, deoarece este cea mai ușoară modalitate de a afla la ce temperatură se spală hainele, mai ales dacă vorbim despre materiale mai puțin comune pe care nu vrei să le strici.
Vezi și: Obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat. Le strici imediat
Alegerea corectă a temperaturii mașinii de spălat va ajuta detergentul să lucreze mai eficient și va prelungi durata de viață a hainelor tale.
Dacă ai haine foarte murdare, apa caldă va fi cea mai bună pentru îndepărtarea murdăriei decât orice altă temperatură.
Acest lucru funcționează pentru majoritatea articolelor, dar nu pentru toate. Instrucțiunile de îngrijire pentru spălarea hainelor albe îți vor spune adesea să folosești apă caldă, mai ales când ai de-a face cu lenjeria intimă și lenjeria de pat. De ce? Pentru că apa caldă este necesară pentru a dezinfecta eficient prosoapele, lenjeria de pat și cea intimă. Pentru aceste articole, folosește un program de 60 de grade.
Vezi și: Amestecul puternic prin care albești hainele la mașina de spălat. Ce să pui alături de detergent
Pentru hainele din țesături obișnuite care nu sunt foarte murdare, poți folosi un program de 30 – 40 de grade. Dacă ai un detergent eficient, vei scăpa de orice mirosuri și pete, cât timp nu sunt pete de grăsime sau foarte dificile.
Programul de 90 de grade poate fi utilizat doar pentru bumbac și lenjerie, dar totuși, etichetele de pe haine nu recomandă utilizarea unei astfel de temperaturi ridicate.
Programele de spălare la temperaturi scăzute sunt cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor; acestea nu îți vor deteriora hainele și mai ales în combinație cu un detergent bun vor îndepărta majoritatea petelor.
Programele la temperaturi mai ridicate vor fi puțin mai bune în îndepărtarea petelor grase persistente, chiar dacă vrei să le folosești și din motive igienice, totuși ele consumă multă energie, ceea ce înseamnă facturi de energie electrică mai mari.
Programul de 90 de grade poate fi folosit pentru prosoape și lenjerie de pat sau lenjerie intimă, dar ține minte că ar putea să strice fibrele țesături. De cele mai multe ori, programul de 60 de grade și un detergent bun sau tratarea petelor înainte de spălare sunt suficiente pentru articole curate și igienizate.
Dacă speli cu clor, un program de 40 de grade este suficient.
Deoarece majoritatea mașinilor de spălat au doar două programe de spălare la temperaturi ridicate, 60 și 90 de grade, este destul de frecvent ca oamenii să-și spele prosoapele, hainele albe din bumbac și lenjeria la 60 de grade pentru a ucide bacteriile.
Vezi și: Ingredientul de 2 lei care te scapă de calcarul de la mașina de spălat. Va fi ca nouă
Cu toate acestea, este bine să folosești și un detergent special pentru eliminarea bacteriilor și a microbilor.
Diferența dintre 60 de grade și 90 de grade este că temperatura din urmă îți va distruge fibrele textilelor. Așa că pentru a igieniza bine anumite haine sau lenjerii, investește într-un detergent eficient și spală la 60 de grade.