09 mart. 2024 | 11:50

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Anunț major din SUA

News
România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Anunț major din SUA
România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montana

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. După 9 ani de procese, verdictul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a fost unul favorabil pentru țara noastră. Astfel, compania Gabriel Resources, cea care urma să exploateze aurul de la Roșia Montană, trebuie să plătească toate cheltuielile aferente procesului, în jur de 1,4 milioane de dolari.

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană

Vești bune pentru România! Țara noastră a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Decizia a venit după 9 ani de procese. Acum, compania care urma să exploateze aurul de la Roșia Montană, Gabriel Resources, trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 1,4 milioane de dolari.

Verdictul definitiv a fost transmis de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Tribunalul arbitral a decis următoarele:

Decizia este una definitivă

1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului şi la admisibilitatea pretențiilor;

2. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România” – acesta este un prim fragment din decizia luată. În cazul în care a ar fi pierdut procesul, România ar fi putut plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari companiei Gabriel Resources”.

„După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorieS-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a declarat Președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Vezi și: Totul despre afacerea Roșia Montană. Ce se întâmplă în prezent

Ce au declarat politicienii

Și premierul Marcel Ciolacu a venit cu unele precizări în acest sens. Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu va plăti nici o despăgubire.

„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Luna trecută, Guvernul se pregătea să plătească despăgubiri în cazul procesului privind Roșia Montană pentru Gabriel Resources, compania care deține licența de exploatare, conform Libertatea. Dacă ar fi pierdut procesul din America, România ar fi trebuit să plătească despăgubiri de 3,2 miliarde de dolari.

Gabriel Resources nu vrea să renunțe la Roșia Montană

După ce au pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană, reprezentanții companiei Gabriel Resources au anunțat că există posibilitatea contestării deciziei instanței.

„Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Considerăm că decizia majorității este profund eronată”, a transmis compania canadiană într-un comunicat de presă.

Istoric Roșia Montană

Totul a început după ce Guvernul, condus atunci de Victor Ponta, a aprobat, pe 27 august 2013, un proiect de lege care reglementa exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Ulterior, au avut loc proteste masive față de proiectul minier de la Roșia Montană. Oamenii au ieșit în stradă, exprimându-și nemulțumirea față de exploatarea aurului în zonă.

De-a lungul timpului, Roșia Montană a devenit un simbol al luptei pentru drepturile omului și protecția mediului în România și dincolo de granițele sale.

În anul 2017, compania canadiană, Gabriel Resources, a adus România în fața unui Tribunal al Băncii Mondiale. Pe de altă parte, în 2021, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Atunci, UNESCO recomanda evitarea exploatărilor miniere în zonă și impunea luarea de măsuri suplimentare pentru conservarea sitului.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro