Vrei să pregătești o rețetă specială de mucenici moldovenești în această primăvară? Playtech Știri îți explică ce ingredient secret trebuie să adaugi în sirop, pentru a aromatiza desertul. Cum să folosești siropul de la mucenici rămas în bucătărie. Nu îl risipi!
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt prăznuiți în fiecare an pe 9 martie, potrivit Calendarului Ortodox. Această sărbătoare este marcată în popor și de unele ritualuri, cum ar fi săritul copiilor peste un foc. Unele dintre ele țin și de zona culinară.
Așa se face că pentru această sărbătoare gospodinele prepară, în fiecare an, câte 40 de mucenici sau sfinți. Adică 40 de colaci micuți, în forma cifrei 8. Aceștia sunt preparați în funcție de rețetele promovate în fiecare regiune a țării, dar și potrivit preferințelor culinare ale gospodinelor.
Indiferent de zona în care locuiești, nu este dificil să prepari mucenici. Aceștia se gătesc cu aluat dulce, de exemplu cu cel de cozonac. Compoziția se prepară ca pentru orice alt produs dulce de patiserie, se dă la cuptor, iar după ce se coace se înmoaie fața mucenicului într-un sirop.
Unele gospodine pregătesc sirop din apă și miere pentru a îndulci mucenicul, presărând deasupra lui nucă măcinată sau rafinată. În Moldova, gospodinele apelează la un ingredient cheie pentru a oferi desertului un gust special, anume esența de rom. Adaug-o și tu în siropul preferat.
Bineînțeles, siropul folosit pentru înmuierea mucenicilor și aromatizarea lor poate fi pregătit în funcție de preferințe. Dacă nu îți place esența de rom, poți opta pentru cea de vanilie. În esență, siropul pentru mucenici este preparat cu apă, zahăr și alt ingredient cheie.
Acesta din urmă poate fi și acidul citric, caz în care mucenicii vor avea un gust dulce-acrișor. Va consolida bine suprafața lichidă de pe mucenic, îngroșând compoziția și îndulcind desertul final. Îți va lăsa gura apă când vei mușca din preparat, fără îndoială!
Siropul pregătit pentru mucenici nu este obligatoriu să fie folosit doar la acest desert. El poate fi utilizat și pentru a aromatiza alte preparate. În el se poate adăuga ghimbir, sirop de ghimbir, lămâie, ouă și chiar pesmet pentru a-i schimba ușor textura, în funcție de preferințe.
Poți adăuga sirop rămas de la mucenici chiar în ceai sau cafea, pentru a îndulci băutura. O idee bună este să îl pui și în băuturile reci, cu gheață. Pe lângă faptul că le va îndulci, le va oferi o consistență aparte – nu groasă însă. Siropul de la mucenici poate fi utilizat și la clătite, pe fructe tăiate sau pâine prăjită.