Conform datelor din teren, vremea extremă a provocat avalanșe, furtuni, vânturi puternice și alunecări de teren în Italia și Franța, ca urmare a apariției unui ciclon polar. Meteorologii spun că fenomenul va ajunge și în România, asta însemnând o schimbsre radicală a vremii. Citește mai departe și află despre ciclonul polar care ajunge în România.
Deși majoritatea speram la valori cva mai rididicate, odată cu venirea lunii martie, lucrurile nu stau chiar așa. Ca urmare a unui ciclon polar, care s-a abătut deasupra Europei de Vest, peste 6.000 de persoane care locuiesc în trei sate din zona Gressoney din Valea Aosta, regiune alpină aflată în apropiere de granița cu Franța, sunt izolate de duminică din cauza avalanșelor, care au blocat și un tunel. Furtunile și vânturile de peste 100 km/h au declanșat alunecări de teren în regiunea Liguria, pe coasta de nord-vest a Italiei.
Un nou ciclon polar lovește Europa. A venit urgia, temperaturile au ajuns la un minus istoric
O tornadă a lovit în largul orașului portuar Savona, iar în Capo Mele s-au înregistrat valuri de peste patru metri. Biroul meteorologic francez a declarat că zona montană de-a lungul graniței cu Italia, unde se așteaptă până la un metru de zăpadă la o altitudine de 2.500 de metri, este deosebit de expusă riscului. Ninsorile abundente din weekend au întrerupt accesul în mai multe stațiuni alpine din sud-estul Franței, unde au fost raportate căderi de zăpadă de 50 de centimetri în câteva ore în timpul nopții.
România a avut parte de câteva zile cu temperaturi ridicate, de la 1 martie încoace, numai că și aici lucrurile se vor schimba în perioada următoare. Deja de ieri, 4 martie, valorile termice la nivelul dimineții s-au schimbat, iar astăzi, 5 martie, deja vorbim de vreme închisă și temperaturi mult mai scăzute decât perioada anterioară.
Vorbind despre ciclonul polar care ajunge în România, ANM precziează că valorile termice vor ajunge și la -8 grade, mai ales în zonele depresionale pe timpul nopții, iar pe timpul zilei vor fi mai scăzute decât în mod normal.
„Trebuie să ne așteptăm la o vreme schimbare. În zilele viitoare va fi o scădere a temperaturilor, o scădere treptată.”, atrage atenția ANM.
Ca urmare a apariției acestui ciclon polar, mai spun meteorologii ANM, în zona Munteniei, precum și în centrul țării, vor apare precipitațiile ceva mai abundente, precum și o instabilitate termică. Dar, cu tooate astea valorile termice își vor reveni, ajungând și la 19 grade.
„Pe de altă parte, trebuie să ne așteptăm și la apariția precipitațiilor în extindere. Mâine, ploi locale în partea centrală și sudică a țării, în centrul țării și manifestări de instabilitate, averse, descărcări electrice pe fondul temperaturilor încă ridicate”, a spus meteorologul Florinela Georgescu la Antena 3 CNN.
În această dimineață, ca urmare a schimbărilor termice, ANM a emis 5 avertizări de cod galben, semnalând „local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului”, majoritatea valabile până în jurul orei 10:00, în această dimineață, iar județele afectate sunt Tulcea, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Harghita, în general în zona depeesională a acestor județe.
De cealaltă parte a Europei, ciclonul polar care ajunge în România a lăsat în urma lui inundații în zona Alessandria din Piemont și furtuni în regiunile sudice ale Italiei și în Sardinia, unde a căzut zăpadă și pe masivul Gennargentu, un lanț muntos din centrul insulei. Mai multe regiuni italiene rămân în stare de alertă medie sau ridicată, deoarece se prognozează vreme mai extremă în zilele următoare.