04 mart. 2024 | 15:04

Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024. Se trec sau nu notele în catalog?

Educație
Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024. Se trec sau nu notele în catalog?
Cum trebuiau să rezolve elevii subiecte

Ecaterina Stanca, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” din București, a rezolvat subiectele de la simularea Bacalaureatului din 2024 la limba română. Ministerul Educației va publica baremul de corectare pentru subiectele de la simularea Bacalaureatului din 2024 la Limba română la ora 15:00. Iată rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare bac 2024.

Subiectele simulare limba și literatura română BAC 2024 

​Examinarea simulată pentru Bacalaureatul din 2024 a debutat luni, 4 martie, cu proba de limba română. 

Simularea oferă viitorilor absolvenți de liceu posibilitatea de a-și evalua cunoștințele în perspectiva examenului de bacalaureat din lunile iunie și iulie.

La ora 9:00 a început proba de română pentru simularea Bacalaureatului din 2024, moment în care subiectele au fost distribuite în fiecare sală de examinare.

Conform informațiilor furnizate de edupedu.ro, primul subiect la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024, pentru profilul real, a constat în analiza unui text la prima vedere din opera „Metropole” de Liviu Rebreanu. 

La subiectul I, punctul B, elevii au fost solicitați să redacteze un text de minim 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului. 

Această argumentare trebuia să se bazeze atât pe informațiile din fragmentul extras din opera lui Rebreanu, cât și pe experiența personală sau culturală a elevilor.

Al doilea subiect la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 a fost dedicat analizei textului „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu.

Al treilea subiect, destinat elevilor de la profilul real, a constat în redactarea unui eseu care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.

Subiectele la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 pentru profilul uman au fost similare celor de la profilul real, cu excepția celui de-al treilea subiect, care a constat în redactarea unui eseu despre particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.

Se trec sau nu notele în catalog?

Notele obținute de elevi în cadrul simulărilor nu vor fi înregistrate în catalog. În schimb, rezultatele vor fi evaluate la nivelul fiecărei școli unde au avut loc aceste teste practice.

Acest lucru va implica discuții individuale cu elevii, dezbateri în clasă, întâlniri cu părinții, precum și evaluarea la nivelul consiliului profesoral. Scopul acestor evaluări este de a identifica punctele slabe și de a lua măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în viitor.

Baremul de corectare pentru subiectele la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 va fi publicat de Ministerul Educației în jurul orei 15:00.

Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024

Profesoara de limba și literatura română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național Tudor Vianu a comentat subiectele de la simularea de la bac și a vorbit despre rezolvare.

„Subiectele sunt, ca grad de dificultate, mediu – spre dificil. Așa mi se pare mie. Sunt cerințe care cer o mare atenție. Este un BAC al înțelegerii de text. Și înțelegerea textului impune o foarte mare atenție.

La primul subiect, s-a cerut sinonim pentru substantivul ”sforțare”. Aici mergea ”eforturi”. S-ar putea să creeze dificultăți elevilor. Dacă elevul gândește în profunzime, cred că găsește și la celălalt, ”la fiece pas”. Sinonim cum ar fi ”pretutindeni” sau ”peste tot”.

La punctul doi, soluția găsită de persoanele care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din text, trimit la libăriile din Franța unde se poate facilita accesul la o parte din cartea respectivă tăindu-li-se paginile care sunt de interes pentru ei.

O altă întrebare se referea la efectul creșterii interesului față de sport în spațiul românesc, editându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 

Și aici s-ar putea să întâlnească o oarecare dificultate în găsirea celor două rânduri. Și aici trebuiau să remarce că interesul pentru sport crește interesul pentru cronica sportivă. Sau invers: cronica sportivă poate să aducă în atenția tuturor adepților sportului și în felul acesta se susțin una pe cealaltă.

Sportul este mai promovat decât literatura – cam aceasta ar fi ideea.

La al patrulea subiect, nu era dificil să dai un răspuns. Cred că puteai să dai unul și fără să fii atent la text. Era simplu să vezi că acele tejghele care sunt amplasate până în mijlocul trotuarului, de fapt, nu fac decât să atragă cititorii, clienții și în felul acesta și promovarea literaturii în rândul acestora.

Ultima întrebare mi s-a părut foarte interesantă, având în vedere că jurnalistul francez se consideră scriitor înainte de toate. Deși munca jurnalistică implică muncă de șablon, ceea ce se constată chiar în felul îngrijit literar, cum sunt scrise toate ziarele franceze.

La partea B, nu mi se pare un text argumentativ foarte dificil, având în vedere că ei știu aproape de la fiecare oră de literatură. Mai ales, când începem să predăm un anumit scriitor.

Ei au fost consacrați prin intermediul presei. Dacă ne gândim la Titu Maiorescu, spre exemplu, a publicat în Convorbiri literare foarte multe din poeziile lui Mihai Eminescu. Și în felul acesta s-a format și gustul publicului”, a spus profesoara de limba și literatura română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național Tudor Vianu.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro