04 mart. 2024 | 15:04

Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024. Se trec sau nu notele în catalog?

Educație
Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024. Se trec sau nu notele în catalog?
Cum trebuiau să rezolve elevii subiecte

Ecaterina Stanca, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” din București, a rezolvat subiectele de la simularea Bacalaureatului din 2024 la limba română. Ministerul Educației va publica baremul de corectare pentru subiectele de la simularea Bacalaureatului din 2024 la Limba română la ora 15:00. Iată rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare bac 2024.

Subiectele simulare limba și literatura română BAC 2024 

​Examinarea simulată pentru Bacalaureatul din 2024 a debutat luni, 4 martie, cu proba de limba română. 

Simularea oferă viitorilor absolvenți de liceu posibilitatea de a-și evalua cunoștințele în perspectiva examenului de bacalaureat din lunile iunie și iulie.

La ora 9:00 a început proba de română pentru simularea Bacalaureatului din 2024, moment în care subiectele au fost distribuite în fiecare sală de examinare.

Conform informațiilor furnizate de edupedu.ro, primul subiect la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024, pentru profilul real, a constat în analiza unui text la prima vedere din opera „Metropole” de Liviu Rebreanu. 

La subiectul I, punctul B, elevii au fost solicitați să redacteze un text de minim 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului. 

Această argumentare trebuia să se bazeze atât pe informațiile din fragmentul extras din opera lui Rebreanu, cât și pe experiența personală sau culturală a elevilor.

Al doilea subiect la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 a fost dedicat analizei textului „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu.

Al treilea subiect, destinat elevilor de la profilul real, a constat în redactarea unui eseu care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.

Subiectele la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 pentru profilul uman au fost similare celor de la profilul real, cu excepția celui de-al treilea subiect, care a constat în redactarea unui eseu despre particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.

Se trec sau nu notele în catalog?

Notele obținute de elevi în cadrul simulărilor nu vor fi înregistrate în catalog. În schimb, rezultatele vor fi evaluate la nivelul fiecărei școli unde au avut loc aceste teste practice.

Acest lucru va implica discuții individuale cu elevii, dezbateri în clasă, întâlniri cu părinții, precum și evaluarea la nivelul consiliului profesoral. Scopul acestor evaluări este de a identifica punctele slabe și de a lua măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în viitor.

Baremul de corectare pentru subiectele la limba română în cadrul simulării Bacalaureatului din 2024 va fi publicat de Ministerul Educației în jurul orei 15:00.

Rezolvarea subiectelor la limba română de la simulare BAC 2024

Profesoara de limba și literatura română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național Tudor Vianu a comentat subiectele de la simularea de la bac și a vorbit despre rezolvare.

„Subiectele sunt, ca grad de dificultate, mediu – spre dificil. Așa mi se pare mie. Sunt cerințe care cer o mare atenție. Este un BAC al înțelegerii de text. Și înțelegerea textului impune o foarte mare atenție.

La primul subiect, s-a cerut sinonim pentru substantivul ”sforțare”. Aici mergea ”eforturi”. S-ar putea să creeze dificultăți elevilor. Dacă elevul gândește în profunzime, cred că găsește și la celălalt, ”la fiece pas”. Sinonim cum ar fi ”pretutindeni” sau ”peste tot”.

La punctul doi, soluția găsită de persoanele care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din text, trimit la libăriile din Franța unde se poate facilita accesul la o parte din cartea respectivă tăindu-li-se paginile care sunt de interes pentru ei.

O altă întrebare se referea la efectul creșterii interesului față de sport în spațiul românesc, editându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 

Și aici s-ar putea să întâlnească o oarecare dificultate în găsirea celor două rânduri. Și aici trebuiau să remarce că interesul pentru sport crește interesul pentru cronica sportivă. Sau invers: cronica sportivă poate să aducă în atenția tuturor adepților sportului și în felul acesta se susțin una pe cealaltă.

Sportul este mai promovat decât literatura – cam aceasta ar fi ideea.

La al patrulea subiect, nu era dificil să dai un răspuns. Cred că puteai să dai unul și fără să fii atent la text. Era simplu să vezi că acele tejghele care sunt amplasate până în mijlocul trotuarului, de fapt, nu fac decât să atragă cititorii, clienții și în felul acesta și promovarea literaturii în rândul acestora.

Ultima întrebare mi s-a părut foarte interesantă, având în vedere că jurnalistul francez se consideră scriitor înainte de toate. Deși munca jurnalistică implică muncă de șablon, ceea ce se constată chiar în felul îngrijit literar, cum sunt scrise toate ziarele franceze.

La partea B, nu mi se pare un text argumentativ foarte dificil, având în vedere că ei știu aproape de la fiecare oră de literatură. Mai ales, când începem să predăm un anumit scriitor.

Ei au fost consacrați prin intermediul presei. Dacă ne gândim la Titu Maiorescu, spre exemplu, a publicat în Convorbiri literare foarte multe din poeziile lui Mihai Eminescu. Și în felul acesta s-a format și gustul publicului”, a spus profesoara de limba și literatura română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național Tudor Vianu.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Maria Ciobanu, la răscruce. A trecut prin momente crâncene
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro