Specialiștii sunt în alertă, cei de la Administraţia Naţională Apele Română vorbesc despre o posibilă poluare, după ce apele au devenit roșiatice în vestul României. Ce ipoteză se ia în calcul după schimbarea din județul Bihor.
Joi, 29 februarie 2024, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod – râu afluent al Crișului Repede – pentru a investiga o posibilă poluare.
Apele râului din județul Bihor au devenit roșiatice. După primele analize făcute la fața locului, specialiștii iau în considerare posibilitatea prăbușirii unei galerii de mină, ca urmare a seismului produs în zonă duminică, 25 februarie.
”În această dimineaţă, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crişului Repede), judeţul Bihor, în legătură cu o o posibilă poluare.
Din cele constatate la faţa locului, apa are o culoare roşiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică, 25 febuarie”, au transmis, joi, oficialii Apele Române.
Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, „în ziua de 25 Februarie 2024 la ora 08:13:46 (ora locală a României) s-a produs în CRISANA, BIHOR un cutremur slab cu magnitudinea ml 2,9, la adâncimea de 4,2 km.”
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38 km SV de Zalau, 56 km E de Oradea, 75 km V de Cluj-Napoca, 92 km S de Satu Mare, 97 km NV de Turda, 99 km SE de Debrecen.
Crăparea galeriei a fost observată miercuri. În apropiere există o exploatare minieră ce este nefuncțională de aproape cinci decenii.
”S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem şi primele rezultate. Totodată, au fost anunţate folosinţele consumatoare pentru a -şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.
Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se aşteaptă ca în Crişul Repede diluţia să fie de 10-12 ori mai mare.
Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaş unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă”, a mai transmis sursa citată.
Situația va fi monitorizată de personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crişuri până la stoparea fenomenului şi încadrarea apei în limitele normale de calitate.