Realitatea vieții în România: facturi și cheltuieli tot mai mari, venituri ce nu țin pasul cu scumpirile constante. Cel mai greu se trăiește în cele trei județe din țara noastră unde salariul mediu net este de cel mult 3.600 de lei.
O radiografie alarmantă a vieții românilor. În condițiile în care traiul este tot mai scump, facturile cresc, prețurile alimentelor, serviciilor, hainelor, produselor cosmetice și de îngrijire personală sunt din ce în ce mai mari, dar veniturile rămân la același nivel, existența multora este o luptă pentru supraviețuire de la o lună la alta.
Este o realitate ce îi îndeamnă pe tineri să își caute un trai mai bun departe de țara natală.
Cel mai greu se trăiește în cele trei județe din țara noastră unde salariul mediu net este de cel mult 3.600 de lei.
În timp ce locuitorii Capitalei primesc, în mână, un venit mediu de 6.000 de lei, românii din Hunedoara câștigă în jur de 3.600 de lei. Salarii și mai mici câștigă cei din Vrancea – unde venitul mediu net este de 3.500 de lei – și cei din Teleorman – care au un salariu mediu net pe lună de 3.400 de lei.
Studii recente au demonstrat că pentru a duce un trai decent în România, o familie cu doi copii ar avea nevoie de un venit lunar total de în jur de 9.800 de lei.
La începutul lunii februarie, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat ce venituri consideră că ar trebui să aibă o familie cu un copil pentru a se descurca la noi în țară.
”Am avut această discuţie. Este evident că, dacă sunt două salarii minime pe economie, e foarte greu să te descurci cu un copil”, a arătat premierul.
Premierul a precizat atunci că este nevoie de scăderea impozitării veniturilor minime.
”Trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime, fiindcă dacă se întâmplă acest lucru, să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, se consideră pragul cel mai jos de venituri.
Şi atunci, ca să nu se întâmple acest lucru, cum se întâmplă în Germania, dar trebuie să echilibrăm cumva, fiindcă, dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic”, a precizat şeful Executivului.