Se pregătesc modificări importante, ce îi vizează și afectează direct pe proprietarii de mașini de la noi din țară. Se schimbă legea pentru asigurările RCA, din septembrie 2024. Valoarea unor amenzi crește semnificativ. Ce trebuie să știe șoferii.
Anul 2024 va aduce modificări importante, mai ales în ceea ce îi privește pe șoferii și proprietarii de autoturisme de la noi din țară. După mai multe ajustări și adăugiri la forma inițială, propunerile trimise de ASF către Parlament ar fi ajuns în forma finală sau foarte aproape de cea finală.
Una dintre cele mai importante schimbări din legea pentru asigurările RCA este faptul că, din luna septembrie a acestui an, cei care se urcă la volan fără să aibă o poliță RCA vor putea fi sancționați și prin sistemul de camere al CNAIR.
Valoarea amenzilor crește foarte mult, chiar și de 15 ori, iar asigurătorii vor trimite zilnic toate datele privind RCA, notează cei de la Economica.
„Prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. k) și l) se sancționează cu amendă după cum urmează:
a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
c) în cazul vehiculelor de transport marfă:
(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;
(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;
(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei”, potrivit sursei citate.
Documentul analizat cuprinde și noi obligații pentru asiguratori:
„Asigurătorul RCA transmite zilnic către BAAR în vederea înregistrării în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României următoarele:
a) datele privind contractele RCA emise și daunele avizate;
b) informații privind suspendarea efectelor contractelor RCA;
c) alte informații stabilite prin reglementări ale A.S.F”, arată un nou articol de lege. Iar ASF motivează: ” Introducerea obligației asigurătorilor RCA de transmitere zilnică a informațiilor necesare A.S.F. în procesul de supraveghere, inclusiv control, și pentru schimbul de date cu alte autorități, inclusiv cele referitoare la suspendarea înmatriculării și producerea unor evenimente rutiere”.