Guvernul se pregătește să ia măsuri pentru a soluționa una dintre principalele probleme cu care se confruntă structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – deficitul de personal. Așadar, se vor face mii de angajări în Poliție în acest an. Autoritățile vizează deblocarea unor posturi vacante de execuție.
Autoritățile își îndreaptă atenția către una dintre cele mai importante structuri ale statului român, în vederea găsirii unei soluții pentru criza cu care se confruntă MAI: deficitul uriaș de personal.
La finalul anului 2023, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne existau peste 36 de mii de funcții vacante, ceea ce înseamnă un deficit de 22,21%.
Reprezentanții SNPPC – Sindicatul Național al Politiștilor și Personalului Contractual – au transmis că cei de la conducerea MAI au pus pe agenda ședinței Guvernului două Memorandumuri ce vizează reducerea parțială a deficitului actual de personal, de circa 36.000 de oameni, prin deblocarea a 5.200 de posturi vacante de execuție, în vederea finanțării și ocupării acestora.
„În prezent, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem. ca urmare a accesării dreptului la pensie de către poliţiştii şi cadrele militare în activitate. De asemenea, din funcţiile rămase ocupate, unele s-au vacantat prin modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale titularilor acestora din alte cauze decât accesarea dreptului la pensie (demisii, decese, transfer etc.).
În acest context, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%. Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.”
Te-a putea interesa și: ANAF ”dă lovitura” în 2024, majorări salariale, mașini noi și angajări masive. Agenții antifraudă, cu armament la controale
Potrivit documentului, deficitul de personal, pe structuri, este următorul: Poliția Română: 13.403 (20,27%); Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%); Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%); Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%); Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%); Rețeaua sanitară a MAI: 896 (40,07%).
„În contextul creșterii numărului de infracţiuni de ultraj, s-a constatat faptul că majoritatea au fost îndreptate împotriva personalului Ministerului Afacerilor Interne care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor de ordine publică (în special polițiști și jandarmi), fiind săvârșite, în cele mai multe cazuri, în mediul urban, cu ocazia intervenției la evenimente, precum și pe timpul desfășurării unor acțiuni punctuale în spațiul public.
Unul dintre factorii care au generat acest lucru îl reprezintă insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, aspect care crește vulnerabilitatea personalului Ministerului Afacerilor Interne pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine și siguranță publică. Structurile Poliției Române au intensificat acțiunile în ceea ce privește combaterea infracționalității, pe mai multe paliere, în mod special în ceea ce privește combaterea traficului de droguri, lupta împotriva traficului de persoane, siguranța rutieră etc (…)”.
Potrivit SNPPC, ocuparea posturilor se va face etapizat, în funcție de priorități, începând cu luna mai, urmând a fi încheiată în trim. IV – 2024.
Te-a putea interesa și: Gigantul care și-a anunțat intrarea în România cu un nou lanț de benzinării. Investiția masivă vine cu angajări pe măsură