În curând le vom sărbătorii pe doamne și domnișoare, odată pe data de 1 martie, ulterior pe 8 martie. Odată cu Ziua Femeii, spun autoritățile, doamnele vor beneficia de tichete de 300 de lei, iar mulţi angajaţi nici nu ştiu de ele. Mai trebuie spus că voucherele nu sunt impozitabile.
În urmă cu 115 ani începea prima mișcare de emancipare a femeilor, dincolo de ocean, în urma unor manifestații organizate la acel moment de Partidul Socialist din America, aducând-o în prim plan pe activista Theresa Malkiel. La un an distanță, același tip de manifestări aveau loc și în Germania, când avea loc Conferința Internațioanlă a Femeilor Socialiste care avea să propună instaurarea Zilei Internaționale a Femeii.
Vezi și: Felicitări de 8 martie. Urări deosebite de Ziua Internațională a Femeii
Următorii ani aveau să aducă mai multe astfel de manifestații ărin intermediul cărora se cerea emanciparea femeilor, dreptul la vot și, nu în cele din urmă, drepturi egale cu bărbații. Cererile aveau să fie aduse la cunoștința opiniei publice de o delegație de 100 de femei din 17 state, în frunte cu activistele Clara Zetkin, Käte Duncker și Paula Thiede. Fenomenul avea să ia amploare și după 1917, în USSR, iar mai apoi, în cadrul ședinței ONU din 1975 se instaura la nivel internațional ca data de 8 martie ca fiind Ziua Internațională a Femeii.
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ține cont de diviziuni, fie ele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. De la acei primii ani, Ziua Internațională a Femeii a căpătat o nouă dimensiune globală pentru femeile din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare deopotrivă.
„Mișcarea internațională a femeilor în creștere, care a fost consolidată de patru conferințe mondiale ale femeilor organizate de Organizația Națiunilor Unite, a contribuit la transformarea comemorării într-un punct de raliere pentru a construi un sprijin pentru drepturile femeilor și pentru participarea acestora pe plan politic și economic.”
Vezi și: Ziua Internațională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie. Cum se sărbătorește în alte țări
În urmă cu aproape doi ani, în baza unor reglementări regăsite într-o OUG, angajatele din România vor primii tichete de 300 de lei, fiind vorba de o majorare cu 150 de lei, față de suma alocată până la momentul reglemetărilor din decembrie 2021.
Cu alte cuvinte, pe 8 martie a.c., angajatorii le vor putea da angajatelor aceste tichete cadou, iar conform OUG din 2021, sumele nu sunt impozabile.
„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.
Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, precizează ANAF.
Vezi și: Semnificația zilei de 8 martie. Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii
În afară de aceste tichete cadou, acolo unde se va putea, angajatele vor primi și o zi liberă, conform cadrului legislativ actual.