Specialiștii au descoperit o nouă planetă. Aceasta ar putea redefini tot ce știm despre sistemul solar și micul univers în care trăim.
Pe 2 octombrie, specialiști în astronomie au confirmat că a fost descoperită o planetă nouă. A fost denumită Goblin și e o planetă pitică.
Ce știm până acum despre Goblin e că se apropie cel mai mult de Soare la aproximativ 9,6 miliarde de kilometri și estimarea e că are un diametru de circa 300 de kilometri. Totodată, distanța medie față de Soare e de circa 12 miliarde de kilometri (sau, dacă vrei, 80 de unități astronomice, unde o unitate e distanță medie dintre Pământ și Soare).
2015 TG387, așa cum e numele oficial, are o orbită alungită. Asta îi face pe cercetători să presupună că este influențată de prezența altui corp spațial, posibil Planeta X, o planetă misterioasă existentă până acum doar în teorii.
„Aceste obiecte ca Goblin sunt, în cea mai mare parte a timpului, izolate de masa cunoscută a sistemului solar, ceea ce le face extrem de interesante”, a declarat Scott Sheppard, de la Institutul Carnegie pentru Știință.
„Pot fi folosite ca indicii pentru a înțelege ce se întâmplă la marginea sistemului solar. Aceste obiecte îndepărtate sunt ca niște firimituri care ne conduc la Planeta X”, a adăugat acesta.
„Pe măsură ce găsim mai multe, putem înțelege mai bine extremitatea sistemului solar și planeta despre care credem că le influențează orbitele – ar fi o descoperire care ar redefini ceea ce știm despre evoluția sistemului solar”, a mai spus Sheppard.
Ce știm până acum despre Goblin e că se apropie cel mai mult de Soare la aproximativ 9,6 miliarde de kilometri și estimarea e că are un diametru de circa 300 de kilometri. Totodată, distanța medie față de Soare e de circa 12 miliarde de kilometri.
Goblin are nevoie de aproximativ 40.000 de ani ca să facă un ciclu de rotire în jurul Soarelui. Mai mult, face parte din ceea ce astronomii numesc ETNO (obiect transneptunian extrem). E un grup de obiecte spațiale, probabil mii, localizate dincolo de orbita planetei Neptun.