Cea mai veche farmacie din Bucureşti a fost achiziționată de Colegiul Farmaciștilor în anul 2017. Clădirea încă există în Capitală, iar mobilierul făcut pe comandă în Viena se păstrează în stare intactă. Este vorba despre farmacia Gheorghe Hotăranu. Iată toate detaliile importante despre ea!
Cea mai veche farmacie din Bucureşti este Gheorghe Hotăranu. Aceasta a fost ridicată după planurile arhitectului Statie Ciortan și a fost finalizată abia în anul 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini.
Farmacia a primit autorizație în 1915 și a fost deschisă clădire alăturată până a fost gata casa. Inițial, ea a fost concepută atât ca o locuință, cât și ca o farmacie cu laborator propriu. La parter avea farmacie, la subsol laborator, iar la etaj birouri și apartament.
În laboratorul de la subsol încă mai sunt rafturi cu prubete, recipiente ceramice cu substanțele pe care le conțin și multe alte artefacte. Pe vremuri, medicamentele erau preparate manual cu ajutorul unui distilator.
Puțini cunosc faptul că farmacistul celebru Hotăranu locuia la etajele superioare ale clădirii, acolo de unde administra farmacia.
Citește și: Salariul pe care îl câștigă farmacistele de la Catena în 2024. Câți bani iau lunar, cu bonusuri
El a fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmaciştilor şi societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic.
„Când cineva din generaţia mea evocă ce era farmacia de pe vremuri: cu “receptura” – locul de primire a reţetelor magistrale, “oficina” – unde se preparau medicamentele, cu balanţe şi greutăţi de mare precizie, mojare şi flacoane de toate soiurile şi “venena” – dulapul unde se păstrau sub cheie substanţele toxice, sticluţele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul învelit în hârtie cerată – îmi amintesc de îndată „Farmacia Hotăranu“, una dintre cele mai vechi din Capitală.
Trecută prin vâltorile istoriei – proprietate particulară, naţionalizată în 1949, redobândită astăzi – supravieţuieşte, păstrându-¬se cvasiintactă la intersecţia străzilor Vasile Lascăr şi Maria Rosetti. Ar fi putut rivaliza (pentru arhitectura interioară), dacă edilii ar fi avut cultul conservării patrimoniului, cu Muzeul Farmaciei din Sibiu, unde la etajul clădirii a locuit însuşi Samuel Hahnemann…”, dezvăluia Dr. Mihail Mihailide într-un articol intitulat „Exercițiu ilegal al medicinii, în decembrie 2014.
Casa este o adevărată bijuterie arhitecturală, mai ales că mobilierul comandat și executat la Viena s-au conservat impecabil. Chiar și dotările farmaceutice originale sunt intacte, iar cei care ajung acolo să o vadă sunt de-a dreptul impresionați.
Farmacia Gheorghe Hotăranu are o suprafață totală utilă de 247 mp, plus 168 mp de spații suplimentare. Înainte de Revoluție, casa-monument a găzduit o serie de activități comerciale, de la subsol până la primul etaj. În 2017, spațiul a fost scos la licitație și cumpărat de Colegiul Farmaciștilor cu 850.000 de euro. Planul era să fie transformată în muzeu. Au trecut 8 ani de atunci și niciun plan nu s-a concretizat.
Vezi această postare pe Instagram