O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut în urmă cu puțin timp cu peste 8.000 de lei, în cadrul unei licitații neobișnuite. Totul a pornit de la un cufăr din secolul al XIX-lea, care a ascuns ani la rând un secret ce niciunui om nu i-ar fi trecut prin cap. De ce este fructul citric atât de râvnit. Foto
Câțiva englezi sortau bunurile unchiului lor care s-a stins din viață, printre care se afla și un cufăr produs în secolul XIX. S-au gândit că piesa de mobilier ar putea fi valoroasă, așa că au decis să o ducă la un licitatorii Brettells, din Newport, Shrops.
Unul dintre specialiștii casei de licitații amintite a descoperit în spatele sertarului de jos al cufărului, în timp ce fotografia obiectul în cauză, o lămâie veche de 285 de ani. În coaja ce se afla deja în descompunere era inscripționat un mesaj deosebit, care au făcut fructul să devină valoros.
Citește și: Câți bani se cer la licitație pe bluza purtată de Prințesa Diana în portretul de logodnă
„De la domnul P Lu Franchini, pe 4 noiembrie 1739, pentru domnișoara E Baxter”, este textul gravat pe coaja în descompunere a fructului citric.
Se spune că lămâia ar fi fost oferită în dar de către P Lu Franchini domnișoarei E Baxter, în semn de afecțiune. Fructul ar fi fost procurat din India colonială și transportat tocmai până în Anglia. Prezintă o lățime de circa 5 centimetri și este complet uscat, dar în mod surprinzător este foarte bine conservat.
Pentru că fructul era neobișnuit, englezii au decis să îl includă în licitația pentru cufăr, mai mult pentru distracție decât pentru a câștiga bani. Doar că realitatea i-a surprins, după cum au mărturisit chiar ei, când au observat că au fost depuse 35 de licitații online pentru lămâia veche de 285 de ani.
Estimările inițiale ale prețului pentru lămâia cu mesaj de dragoste inscripționat pe ea erau de 40-60 de lire sterline. Costul final a fost mult mai mare însă, un colecționar englez fiind dispus să scoată din buzunar nu mai puțin de 1.416 lire sterline, echivalentul a 8.226 lei românești.
Citește și: Cu cât a fost scos la licitație ceasul Zoiei Ceaușescu. Are 54 de diamante
„Lămâia era într-un cufăr obișnuit de colecționare chineză de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Era chiar în spatele unuia dintre sertare. Cine știe de cât timp a fost acolo?! Cred că trebuie să fi fost un semn de dragoste adus înapoi din India colonială.
Ne-am gândit să ne distrăm puțin și să o punem la licitație cu o estimare de 40-60 de lire sterline. Licitația a început de la 40 de lire sterline, dar brusc a crescut la 340 de lire sterline, apoi la 440 de lire sterline și tot așa. Este un element unic”, a spus licitatorul David Brettell.