Încă din primele zile ale acestui an, analiștii anunțau că există toate șansele ca, după 1 februarie, prețurile la alimentele de bază să crească iar, dacă nu se va prelungi măsura plafonării adaosului comercial. Se pare că Marcel Ciolacu a anticipat acest aspect, acesta anunțând că se plafonează prețul alimentelor de bază pentru două luni. Conform oficialului, prețurile nu vor mai crește cu 20%.
Criza economică din ultimul an și jumătate a dus la o explozie a prețurilor, atât la alimente, cât și la majoritatea serviciilor publice. Ca urmare a acestor stări de fapt, în 2023 guvernul condus de Marcel Ciolacu lua anumite măsuri de a stopa, într-o anume proporție, escaladarea prețurilor.
O primă măsură luată de noul guvern de coaliție a fost Ordonanța de Guvern prin care se stabilea plafonarea valorii adaosului comercial la anumite alimente de bază, măsură prelungită ulterior spre final de an. Cu un deficit bugetar major, și o rată a inflației extrem de mare, anul 2024 se anunță un an extrem de greu, poate mai greu decât cel care tocmai s-a încheiat.
Analiștii din piață trăgeau semnalele de alarmă, declarând că prețurile ar putea crește exponențial dacă nu se luau noi măsuri. Așa se face că Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, în ședința de Guvern, că se plafonează prețul alimentelor de bază pentru două luni, cu alte cuvinte vorbim de o prelungire a OUG emise la final de an, care și-ar fi pierdut valabilitatea mâine, 1 februarie.
„Scopul principal al şedinţei de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este decizia prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor.
Continuarea acestui mecanism cu încă două luni este necesară, fiind un ajutor esenţial mai ales pentru cei cu venituri mici”, a anunțat Marcel Ciolacu în şedinţa Executivului de astăzi.
Află despre: Veste importantă despre plafonarea tarifelor RCA. E oficial, Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Tot în cadrul ședinței de astăzi, Marcel Ciolacu a mai explicat și care sunt planurile pe termen lung, având în vedere că este nevoie de o susținere a producătorilor și fermierilor locali, iar măsurile nu trbuie implementate doar pe termen scurt, ci create mecanisme viabile pe termen lung, în ideea de a ține sub control creșterea prețurilor de pe piața românească:
„(…) vom construi împreună cu marile lanţuri de magazine, cum am şi stabilit, un mecanism predictibil pe termen lung.
Vrem să ţinem preţurile sub control, iar fermierii, producătorii şi procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, a mai declarat premierul în ședința de azi.
Cu două luni înainte de finalul anului, guvernul condus de Marcel Ciolacu emitea OUG 89/2023, în baza căreia se plafona valoarea adaosului comercial la un număr de 21 de alimente de bază, adăugându-se și alimentele specifice perioadei Sărbătorilor de iarnă, acestea din urmă fiind eliminate prin amendemantele ce vor fi aduse pentru următoarele luni din 2024. În baza OUG 89/2023, iată care era lista cu alimentele de bază, la finalul anului 2023:
Află aici: Care este lista cu alimentele care s-ar fi scumpit de la 1 februarie
Dacă se va menține în forma actuală OUG-ul emis anul trecut, vom asista la menținere a prețurilor scăzute, astfel că prețurile la alimentele de bază nu vor mai crește cu 20%.