România are multe clădiri istorice impresionante care atrag turiști din toată lumea, însă nici măcar românii nu știu că la noi în țară există cea mai complicată încuietoare. Cum arată ușa cu 19 zăvoare metalice! Datează din anul 1515.
Clădirea din România care are o încuietoare cu 19 zăvoare a fost construită în secolul al XII-lea. Ușa respectivă se află într-o biserică fortificată luterană din Biertan, județul Sibiu, iar încuietoarea sofisticată datează din anul 1515. Sistemul de închidere nu a fost modificat și a rămas fix ca atunci când a fost conceput. Experții străinii îl consideră „o bijuterie a tehnologiei medievale”.
Biserica fortificată luterană a fost ridicată de comunitatea etnică germană și de sașii transilvăneni. Deși a fost construită în 1515, din scânduri groase de stejar, abia în 1900, ușa sacristiei a devenit celebră.
La vremea respectivă, ușa a fost prezentată în cadrul unei expoziții organizată la Paris, unde au participat mii de oameni. Puțini sunt cei care știu că pe ușă este montată o încheietoare specială, care deține recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”, potrivit World Record Academy.
Uşa sacristiei are un sistem de blocare cu 19 încuietori, care se activează dintr-o singură rotire a unei chei.
„Cele 19 încuietori sunt împărțite astfel: 3 în stânga, 3 în dreapta, 3 în sus și 7 pe încuietoarea propriu-zisă, toate operate simultan cu o singură cheie. Această încuietoare funcționează și astăzi, fiind un exemplu reprezentativ datorită ornamentelor sale excepționale din lemn și sistemului original de închidere.”
Și mobilierul din interiorul bisericii este unul destul de rar, pentru că acolo se regăsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni.
„Mobilierul este de speță rară și foarte valoros. Stalurile, adică stranele din cor, de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice. Este decorația ce o întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania și Elveția, cu nimic inferioare acestora, așa încât putem zice că la Biertan se găsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de artă aplicată”.
În urmă cu doi ani, ușa respectivă a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată. Pe vremuri, încuietoarea metalică era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei.
Sacristia este, de fapt, încăperea unde preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba. Aici se păstrează veşmintele, dar şi cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În vremurile de odinioară, sătenii din Biertan foloseau sacristia pentru a-și ascunde banii în vreme de război.
Citește și: Sfântul Anton 2024. Tradiții și obiceiuri care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme