17 ian. 2024 | 16:53

Programul Rabla pentru sobe 2024. Ce trebuie să știe românii care folosesc acest sistem de încălzire

Social
Programul Rabla pentru sobe 2024. Ce trebuie să știe românii care folosesc acest sistem de încălzire
Cine poate beneficia de el

Guvernul se pregătește să aducă în atenția publicului programul Rabla pentru sobe 2024, după succesul programelor Rabla pentru mașini și electrocasnice. Ce trebuie să știe românii care folosesc acest sistem de încălzire despre program și când va demara?

Românii vor putea să își cumpere sobe noi

Ministerul Mediului va face anunțul privind deschiderea programului oficial miercuri, 17 ianuarie, prezentând detaliile noului program și bugetul alocat pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) în anul 2024, conform unui comunicat de presă emis de instituție.

Conferința de presă, programată a avut loc astăzi și a fost susținută de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet. 

Vezi și: Metode de încălzire în casă. Ce se potriveşte în funcţie de locuinţa ta

Evenimentul a marcat lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare a Programului privind acordarea de sprijin pentru achiziționarea de aparate destinate încălzirii locuințelor, cunoscut sub denumirea de „Rabla pentru sobe”, și va include prezentarea bugetului destinat programelor AFM în 2024.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a confirmat că ministerul lucrează la ghidul de finanțare pentru acest program încă din anul trecut, precizând că acesta ar putea include nu doar sobe pe lemn, ci și centrale termice pe peleți sau brichete.

Ce buget are Programul Rabla pentru sobe 2024

Programul-pilot Rabla pentru sobe va avea un buget propus de 500 de milioane de lei, iar finanțarea se acordă pentru dispozitivele cu randament de minimum 80% și emisii mici de poluanți.

„Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%.

Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat.

Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui.

Vezi și: Pompele de căldură, noua soluție pentru încălzirea casei. Câți bani economisești și câți oameni vor avea una până în 2030

Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a declarat Fechet.

Câte sobe va finanța noul program

Ministrul a mai spus că estimarea este de a finanța prin noul program un număr de 50.000 de sobe.

„Noi sperăm să reuşim ca, în fiecare din cele aproximativ o mie de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile, să avem astfel de solicitanţi. Ne propunem, dacă am considera că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe, fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete.

Există o legislaţie specifică care defineşte toate aceste tipuri de încălzire, însă pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directive eco-design.

Vezi și: Cum poţi scădea facturile la încălzire cu 20%. Metoda revoluţionară care ar schimba tot

Asta presupune că randamentul este de minimum 80% şi asta presupune că emisiile de particule sunt sub 40 de grame pentru fiecare metru cub de combustibil solid, emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 de grame pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1.500 mg şi emisii de oxizi de azot sub 300 mg pe metru cub.

Amintesc că o problemă principală a României este legată de depăşirile la oxizi de azot şi la particule. Oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură dată finanţare, de maximum 10.000 lei”, a menţionat ministrul.

Sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, „dar trebuie să fie de minimum opt kilowaţi şi de maximum 35 de kilowaţi”.

El a mai spus că dintre cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3.5 milioane se încălzesc cu lemne de foc.

„În discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%.

Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv, există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion diesel de generaţie foarte veche.

Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane metri pătraţi de lemn ajung anual pe foc. Asta înseamnă, aşa cum am spus şi mai devreme, o presiune inclusiv pe fondul forestier”, a explicat Fechet.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Mobilizare fără precedent: România iese în stradă, ne întoarcem în anii 90
EVZ.ro
Ultima dorință a lui Helmuth Duckadam, înainte să moară. Ce i-a lăsat scris soției sale în testament
Spynews
Călin Georgescu face o schimbare imensă în România: O să-i cer personal președintelui Trump
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Mediaflux
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro