16 ian. 2024 | 14:29

Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei

News
Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei
Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei

Suntem în plin sezon de iarnă, așa că majoritatea zonelor țării sunt acoperite de zăpadă. ANM a emis o avertizare de viscol şi ninsori puternice în aproape jumătate de ţară. În acest context, cetățenii care nu sunt atenți la felul în care își curăță gospodăriile de zăpadă, pot primi amenzi usturătoare. Valorile sancțiunilor pot varia, însă, în funcție de localitate.

Amenzi mari pentru românii care nu-și curăță zăpada din fața casei

În această perioadă a anului, românii riscă amenzi usturătoare dacă nu își curăță zăpada din fața casei. Conform ordonanței de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește, chiar și țurțurii. În plus, porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie să fie curată.

„Consiliile locale, precum şi primarii au obligaţia să asigure curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile”, se arată în Ordonanța de Urgență 21/2002.

Pot fi sancționați cu până la 2.500 de lei

Consiliile locale sunt cele care emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații pe care cetățenii trebuie să le respecte. De asemenea, avertizările de tip „Atenție, cad țurțuri!” nu sunt neapărat relevante, așa că în caz de incident, răspunderea pentru repararea prejudiciului să fie împărțită între proprietar și victimă.

Însă proprietarul locuinței va trebui să scoată bani frumoși din buzunar pentru nerespectarea prevederilor legale. Spre exemplu, în Capitală, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii.

Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei. Ele pot ajunge până la 2.500 de lei. La Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. La Sibiu, sancțiunile sunt mai mici, amenda maximă fiind în valoare de 200 de lei.

Șoferii sunt obligați să dezghețe mașinile

Citește și: Viscol şi ninsori puternice în jumătate de ţară. ANM, prognoză meteo pentru final de ianuarie. E iarnă adevărată

În cazul conducătorilor auto, aceștia sunt obligați să dezghețe și să-și dezaburească propriile vehicule. Un alt aspect important în sezonul rece îl reprezintă cauciucurile de iarnă. Lipsa lor poate aduce amenzi mari. Legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire în cazul în care este necesar.

De ce să nu folosiți cauciucuri de iarnă la mâna a doua

Cei care sunt opriți în trafic de autorități și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023, conducătorii auto pot fi sancționați cu o amendă de 2.900 de lei.

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent.

Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Cum a fost surprins Alex Bodi cu Necati Arabaci
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Înmormântarea lui Gigi Becali. Cum arată locul de veci unde va fi depus trupul patronului FCSB
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro