În martie 2024, România va intra în spațiul de liberă circulație Schengen – nu în totalitate, ci doar cu aeroporturile și frontierele maritime. Schimbarea în cauză se va face resimțită inclusiv la Otopeni, în București. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat cine va verifica pașapoartele.
România va intra în zona de liberă circulație fără frontiere Schengen în martie 2024. Nu în totalitate, ci doar cu aeroporturile și frontierele maritime. Această schimbare le permite cetățenilor comunității europene să călătorească liber, practic fără controale la frontiere.
Creat în anul 1985, spațiul Schengen s-a extins de-a lungul timpului, din el făcând parte în prezent aproape toate țările membre ale Uniunii Europene și doar câteva din afara comunității europene, fiind vorba despre Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția.
Aderarea României la Spațiul Schengen cu aeroporturile înseamnă că cetățenii români nu vor mai fi controlați într-un stat membru al zonei de liberă circulație pe calea aerului. Spațiul Schengen garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de europeni.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre schimbările ce vor apărea în România, odată cu integrarea țării noastre în zona europeană de liberă circulație. Vor fi sesizate modificări privind organizarea în aeroporturi, dar nu numai.
Când un călător va ajunge pe Aeroportul Otopeni, de exemplu, iar un agent de poliție român va controla pașaportul sau actul său de identitate, nefiind convins că este unul real și eliberat în conformitate cu prevederile legislative, va putea consulta colegul său austriac.
Practic, pe Aeroportul Otopeni, din București, vor fi dislocați și agenți de poliție austrieci, pentru buna organizare a procedurilor ce trebuie efectuate în cazul călătorilor, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la DC News:
„Când un polițist de frontieră român ia în mână un act de identitate, un pașaport, și se uită la el, atunci când nu este sigur dacă este sau nu un document fals sau un document expirat și corectat, se poate consulta cu un specialist, colegul său austriac, care se află lângă el”.
De asemenea, tot ca urmare a aderării României la Schengen, 2.000 de agenți de poliție din cadrul serviciului european de frontieră Frontex vor f dislocați în România și Bulgaria, pentru a ajuta la o bună protejare a frontierei, potrivit lui Cătălin Predoiu.
Aceasta a fost o condiție impusă de Austria, pentru a aproba intrarea parțială, doar cu aeroporturi și frontiere maritime, în Schengen. Astfel, România trebuie să preia fiecare migrant care ajunge în Occident tranzitând teritoriul național.