Iarna și-a făcut simțită din plin prezența și ninsorile au pus stăpânire pe mai multe teritorii din țară. Zăpada a făcut peisaje de vis în mai multe zone, exact ca odinioară. Unde este zăpadă din belşug, dar și ce avertismente de vreme rea au transmis specialiștii ANM pentru următoarele zile.
Iarna și-a intrat serios în drepturi și a adus un peisaj alb în multe zone din țară. Deși șansele să ningă erau foarte mici, vremea i-a luat pe români prin surprindere și le-a îndeplinit dorința de a avea un Crăciun de poveste.
Chiar dacă acest episod de precipitații au adus pene majore de curent, drumuri blocate și o mulțime de probleme, românii privesc partea bună a lucrurilor și se bucură de zăpadă din plin. Cei care sunt deja la munte de Crăciun au avut surpriza să nimerească în plină ninsoare.
La Bușteni, una dintre cele mai iubite stațiunu turistice, a nins abundent și peisajul este unul de vis. Pârtiile au fost astăzi pline de turiști, care speră că și în ziua de Crăciun vor avea parte de vreme bună pentru a se bucura din plin de sporturile de iarnă.
Atmosfera este la fel de plăcută și la Straja, unde merg anual o mulțime de turiști atât în sezonul cald, dar mai ales în cel rece. S-a format un strat considerabil de zăpadă, mai ales pentru că temperaturile au fost și negative.
Oamenii sunt, însă, destul de pesimiști și cred că zăpada nu va rezista de Crăciun. Sunt anunțate temperaturi foarte ridicate, chiar și de 15 grade în unele zone, motiv pentru care și la munte vor fi mai ridicate pentru aceasă perioadă. Șansele ca zăpada să se topească sunt foarte mari.
„De Crăciun nu va mai fi zăpadă,pt că vor fi temperaturile exagerat de mari,deci de ajun va mai fi.
Temperaturile astea vor strica bucuria schiorilor care nu vor avea cum să schieze,chiar și cu atâta zăpada depusă deja,plus cea care mai vine in noaptea asta.
Păcat că se încălzește,era frumos de Crăciun să fie zăpada și să se schieze”, a scris un român în mediul online.
Începând de sâmbătă, de la ora 10:00, și până duminică, la ora 03:00, un cod portocaliu de viscol puternic va fi în vigoare în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali. Acest avertisment indică condiții meteorologice extreme, caracterizate de vânt puternic cu rafale ce pot depăși 110-120 km/h, viscol intens, vizibilitate redusă și formarea de troiene de zăpadă. Impactul se va simți în mod deosebit la altitudini de peste 1.500 de metri.
Concomitent, meteorologii anunță un cod galben pentru intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, valabil în același interval orar, respectiv de la ora 10:00 sâmbătă până la ora 03:00 duminică. În această perioadă, se așteaptă intensificări ale vântului în general cu viteze între 45 și 60 km/h, cu intervale în care se pot atinge și viteze mai mari.
În regiunile Oltenia, Muntenia și Transilvania, vântul va atinge local rafale de 70-80 km/h în timpul zilei, iar în zona montană se vor înregistra viteze de 90-100 km/h. În aceste zone montane, se prognozează ninsori viscolite, cu cantități moderate de zăpadă (20-30 l/mp), afectând semnificativ vizibilitatea.
În Maramureș și Transilvania, se vor înregistra temporar ninsori viscolite, iar în Moldova, Crișana și Banat vor apărea ninsori viscolite pe arii restrânse. Este important ca locuitorii din aceste regiuni să fie pregătiți pentru condiții meteorologice severe și să ia măsuri de precauție înainte de începerea perioadei critice.
De duminică, începând cu ora 03:00 și până la ora 20:00, un cod portocaliu de viscol puternic va fi în vigoare în zona înaltă a Carpaților Meridionali. La altitudini de peste 1500 de metri, se anticipatează condiții meteorologice extreme, caracterizate de viscol intens, vânt cu viteze ce depășesc 110-120 km/h, vizibilitate redusă și formare de troiene de zăpadă.
Te-ar putea interesa și: Lista drumurilor blocate din cauza viscolului. Vremea a lăsat sute de familii fără curent
De asemenea, începând de duminică, de la ora 20:00 și până luni la ora 10:00, un alt cod portocaliu de viscol puternic va fi în vigoare în zona înaltă a Carpaților Orientali. Aceeași serie de fenomene extreme sunt prognozate pentru această regiune la altitudini de peste 1500 de metri.
În ziua de luni, 25 decembrie, intensificările vântului vor persista, afectând localitățile din nord-vest, centru, est și sud-est, precum și zonele montane.
De la ora 03:00 de duminică până luni la ora 10:00, un cod galben de vânt puternic va fi activ în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei. Vitezele vântului vor varia în general între 55 și 65 km/h, iar în zonele montane și local în Transilvania, rafalele vor depăși 80-90 km/h.
În aceste regiuni montane și în anumite zone din Transilvania, în timpul zilei de duminică, se prognozează ninsori viscolite, iar în cursul nopții vor fi semnalate precipitații mixte. Acest fenomen meteorologic aduce riscuri suplimentare, iar locuitorii din aceste zone ar trebui să fie pregătiți pentru condiții dificile de vreme și să ia măsuri de precauție.