Un detaliu mic, dar care a făcut furori la noi în țară, împărțind românii în două tabere. În timp ce unii nu sunt deloc deranjați de schimbare, alții nu ratează nicio ocazie să își exprime nemulțumirea. Dar de ce s-a ajuns aici? Află, din rândurile de mai jos, de ce sunt capacele atașate de sticle în prezent. Motivul important pentru schimbare.
De câteva luni bune, sticlele cu apă, suc și cutiile cu lapte au trecut printr-o schimbare: au acum capacele atașate. Un detaliu mic, dar care a creat un val uriaș de reacții.
Mulți nu au sesizat vreo diferență mare în manevrarea acestor recipiente, însă unii nu ratează nicio ocazie să își exprime nemulțumirea, considerând că noua metodă de prindere a capacului îi încurcă sau îi incomodează. Nu este o modă, ci o regulă cu care va trebui să ne obișnuim.
Motivul pentru care capacele sunt atașate de sticle în prezent este legat de Legea Europeană a Deșeurilor și de planul autorităților de a reduce consumul de plastic. Acum, capacele nu se mai pierd, deci ajung mult mai ușor la centrele de reciclare.
Au apărut deja primele efecte. Reprezentanții companiilor care au aplicat măsura au precizat că a scăzut cantitatea de plastic folosită în fabricarea recipientelor cu 13%.
Directiva 2019/904 a Parlamentului European prevede ca recipientele pentru băuturi de unică folosință din plastic să fie realizate pentru a fi îmbinate atât atunci când sunt deschise, cât și când sunt închise. Prin urmare, deși această măsură poate părea oarecum ciudată pentru consumatori, este, de fapt, concepută pentru protecția mediului.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să scrie pe sticlele de plastic pentru a primi cei 50 de bani înapoi. Magazinele Kaufland, pregătite pentru Sistemul Garanție-Returnare
La sfârșitul lunii noiembrie, odată cu lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare la noi în țară, Nicolae Ciucă a declarat că, an de an, în România există în jur de 116 kilograme de ambalaje pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puţin de jumătate iar în Dunăre pe zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje.
”Este important să spunem că în fiecare an, în România, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deşeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puţin de jumătate.
De asemenea, tot din date ştim că în Dunăre pe zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje, ceea ce înseamnă într-un an de zile mai mult de 1500 de tone, ceea ce este foarte mult. Şi, de asemenea, cu toţii am văzut, pe unde ne duc paşii, imaginaţia aceasta absolut dezagreabilă cu foarte multe sticle, peturi şi alte deşeuri care pot fi reciclabile”, a spus preşedintele PNL.
Te-ar putea interesa și: De unde poți recupera banii plătiți ca garanție pentru sticle. Sistemul intră în vigoare de la 30 noiembrie 2023