18 dec. 2023 | 23:23

Ce se făcea în jurul clădirii internatului prăbuşite din Odorheiu Secuiesc. Noi detalii ies la iveală

News
Ce se făcea în jurul clădirii internatului prăbuşite din Odorheiu Secuiesc. Noi detalii ies la iveală
Ce se făcea în jurul clădirii internatului prăbuşite din Odorheiu Secuiesc. Noi detalii ies la iveală

Noi detalii ies la iveală după prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc. Tragedia a adus la decesul unui elev și rănirea altor trei fete. Se pare, însă, că elevii observaseră de ceva timp că situația nu este în regulă. Ce se făcea în jurul clădirii chiar cu câteva zile în urmă.

Detalii noi despre incidentul de la Odorheiu Secuiesc

Luni seara, peretele internatului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit. În urma incidentului, un tânăr de doar 18 ani și-a pierdut viața, după ce a stat peste două ore sub dărâmături. Deși a fost scos de sub ruine și resuscitat timp de 40 de minute, nu a mai răspuns manevrelor.

Pe de altă parte, alte trei eleve au ajuns de urgență la spital, iar una dintre ele este în stare critică. Aceasta este în continuare în stare de inconștiență și are și o fractură de coloană vertebrală, conform medicilor care o îngrijesc.

Conform autorităților, ar fi fost aprobate măsuri de îmbunătățiri a clădirii în următoarea perioadă. Kelemen Hunor, președinte UDMR, a dezvăluit că de câteva zile se lucra la canalizare, motiv pentru care s-ar fi săpat un șanț mare sub clădire.

În ultimele zile, copiii ar fi remarcat că pereții începuseră să crape. Acum, autoritățile iau în calcul faptul că aceste lucrări ar fi putut provoca prăbușirea clădirii, având în vedere că era extrem de veche și presiunea a fost prea mare.

Kelemen Hunor spune că trebuie făcute anchete serioase în acest sens, pentru a fi identificată cauza exactă a tragediei. Liderul UDMR spune că ar putea exista probleme în ceea ce privește avizele necesare și supravegherea lucrărilor.

„De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului. Aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.

Internatul ghidează aproape 100 de elevi. În timpul incidentului, doar câțiva ar fi fost prezenți în camerele lor, pentru că aveau regim deschis până la ora 17.00, iar incidentul a avut loc cu o oră mai devreme. Unii dintre ei au fost prinși printre ruine și au ieșit singuri, în timp ce alții au avut norocul să scape nevătămați.

Kelemen Hunor, o primă reacție după incident

Când a fost întrebat cine poartă vina pentru tragedie, Kelemen Hunor a declarat că nu indică „cu degetul,” însă a subliniat că autoritățile locale sunt responsabile pentru eliberarea avizelor de construire.

„E mult prea hazardat să arăt cu degetul, pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date sau deciziile luate la fața locului. Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare, asta e responsabilitatea autorităților locale”, a spus liderul UDMR.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat luni seară, 18 decembrie, la Digi24, că autoritățile ar trebui să identifice persoanele responsabile pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc, unde un elev a pierit și alți trei au suferit răni grave.

Te-ar putea interesa și: Cine este băiatul care a murit în urma prăbuşirii internatului din Odorheiu Secuiesc. Avea doar 18 ani

Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, cunoscut anterior sub numele de Liceul Romano-Catolic, a fost edificat în intervalul 1909 – 1910. Aflată în proximitatea Bisericii Romano-Catolice Sfântul Nicolae din Odorheiu Secuiesc, clădirea este clasificată ca monument istoric.

De asemenea, internatul asociat liceului a fost construit în aceeași perioadă, iar întreaga construcție este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Avea peste 100 de ani și de mulți ani nu mai fuseseră făcute îmbunătățiri.

Ce greșeală ar fi făcut constructorii

Zorgo Noemi, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc, a informat News.ro că autorizația pentru lucrările la rețeaua de canalizare a fost emisă la data de 26 octombrie, iar începerea lucrărilor a avut loc pe 13 noiembrie.

Conform autorizației primite de la Primărie, termenul de finalizare este de 36 de luni. Cu toate acestea, Noemi Zorgo a subliniat că, conform documentului emis de Primărie, constructorul nu avea voie să efectueze săpături la o distanță mai mică de doi metri față de zidul clădirii.

Află și: Imagini cu victimele scoase pe braţe de sub dărâmături, la internatul din Odorheiu Secuiesc. Cât de veche era clădirea: „Urma să fie renovată”

”Clădirea este a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, iar lucrările au fost contractate de către şcoală, deci ei sunt administratorii. Primăria este doar emitentul autorizaţiei de construire”, a declarat Noemi Zorgo.

Ea a precizat că s-a deplasat la locul incidentului și a observat săpături în imediata apropiere a clădirii. Totuși, a subliniat că nu are expertiză în acest domeniu și că, cel mai probabil, experții vor trebui să decidă dacă termenii din autorizația de construcție au fost respectați sau nu de către firma care efectuează lucrările.

La început, trei eleve, cu vârste între 15 și 17 ani, au fost salvate de sub dărâmături, iar pentru una dintre ele s-au efectuat manevre de resuscitare. Aceasta a răspuns manevrelor și a fost transportată la spital.

Operațiunile de căutare au continuat, iar autoritățile au reușit să comunice verbal cu a patra victimă. Aceasta, un băiat, a fost scos inconștient și predat echipajelor medicale, dar nu a reacționat la manevrele de resuscitare, fiind declarată decedată.

Bilanțul final arată că o altă victimă suferă de traumatisme severe, fiind intubată, în timp ce celelalte două sunt conștiente. Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual peste 300.000 de lei chirie.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorana Cîrstea, mesaj de dragoste pentru Țiriac Junior de ziua lui. Ce i-a transmis tenismena iubitului ei
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Vestea anului despre Autostrada Sibiu-Pitești. Ce se întâmplă cu tunelul
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Dunărea a făcut prăpăd în Ungaria. România e în alertă. Când ajunge viitura la noi
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, UMILIT! Șoc TOTAL în RUSIA! Nimeni nu se AȘTEPTA
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro