Vladimit Putin amenință România în mod direct, în plin război cu Ucraina. Rusia a transmis un mesaj îngrijorător la adresa mai multor state, printre care se numără și țara noastră. Care sunt anunţurile făcute de liderul de la Kremlin în prima conferinţă-maraton de la invadarea Ucrainei.
Rusia lansează amenințări directe către România, avertizând cu atacuri iminente, în cazul în care țara depășește limita stabilită de Moscova. Declarația provine de la doi oficiali ruși și survine în contextul unor evenimente publice. Astfel, este un semn că lupta nu va înceta prea curând.
Concret, Rusia avertizează că va declanșa război împotriva României dacă aceasta permite avioanelor F-16 ucrainene să utilizeze bazele aeriene. Se conturează un posibil pretext pentru extinderea conflictului în Ucraina, iar Vladimir Putin pare să caute justificări pentru o escaladare a situației.
În situația în care avioanele F-16, furnizate Ucrainei, vor decola de pe teritoriul României, Rusia interpretează aceasta ca o implicare a țării noastre în conflict și amenință cu măsuri punitive. Purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a transmis un mesaj important în acest sens.
„Ținând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”, a spus oficialul.
Maria Zaharova a afirmat că avioanele F-16 nu au capacitatea să decoleze de pe teritoriul Ucrainei, susținând că Kievul nu mai dispune de aerodromuri intacte. Potrivit Moscovei, există o probabilitate semnificativă ca avioanele F-16 furnizate de statele NATO să opereze din bazele aeriene din Polonia, Slovacia și România.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va fi prezent joi la un eveniment cu dublă semnificație, marcând prima sa conferință de presă de amploare de la începutul conflictului din Ucraina în februarie 2022. Acest eveniment „2 în 1” îmbină o conferință de presă crucială cu celebrul maraton în care președintele rus răspunde întrebărilor concetățenilor săi.
Citește și: Rusia, cel mai mare eșec de la startul războiului din Ucraina. Putin se va enerva, cu siguranță
Vladimir Putin a început conferința prezentând cifrele economice ale Rusiei, subliniind că nu doar că țara își revine, ci înregistrează chiar o creștere, după impactul semnificativ al sancțiunilor occidentale consecutive invaziei din Ucraina.
Este mândru de toate reușitele armatei sale și nu se simte deloc vinovat de începerea acestui război. Liderul rus a mai subliniat și faptul că este dispus să îmbunătățească relațiile cu Europa și Statele Unite, dar subliniază că Rusia nu a comis nicio greșeală prin invadarea Ucrainei, acuzând în același timp Occidentul că sabotează legăturile cu Rusia.
„Nu noi am stricat relațiile cu Occidentul. Ei au stricat relațiile cu noi și au încercat mereu să ne împingă pe locul doi sau trei, ignorând interesele noastre”, a spus Putin la conferință.
Războiul din Ucraina rezistă de aproape doi ani și întreaga lume se întreabă când va lua sfârșit. Ambele state au suferit pagube semnificative atât din punct de vedere material, dar mai ales în rândul populației, o mulțime de oameni murind în această luptă grea.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi și despre momentul exact în care războiul instalat în Ucraina va lua sfârșit. Astfel, oficialul săune că pacea este posibilă doar dacă Ucraina este „denazificată” și „demilitarizată”.
Te-ar putea interesa și: Vladimir Putin schimbă cursul războiului din Ucraina?! A inaugurat azi două submarine, alte opt sunt în producție
„Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele. Acestea nu se schimbă. Vă voi reaminti despre ce am vorbit: de-nazificarea și demilitarizarea Ucrainei, precum și statutul său de neutralitate”, a declarat el în timpul conferinței sale de presă de la Moscova.
El a subliniat că Rusia se simte destul de încrezătoare pentru a avansa în ciuda sancțiunilor economice, a conflictului din Ucraina și a tensiunilor cu Occidentul. Astfel, nu va da înapoi până când nu își va atinge cu adevărat scopul.
Întrebat și despre posibilitatea unei noi mobilizări în Rusia, Putin a declarat că există deja suficienți cetățeni sub arme și recruți voluntari, pregătiți să se alăture, pentru a crește efectivele forțelor armate rusești la 500.000 până la sfârșitul anului.
„De ce avem nevoie de o mobilizare? Nu este nevoie de o mobilizare astăzi”, a explicat președintele.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, este de cu totul altă părere. Acesta consideră că există un „risc real” ca președintele rus Vladimir Putin să nu se oprească după obținerea unei victorii în Ucraina. Acesta a menționat că această posibilitate reprezintă motivul pentru care aliații NATO trebuie să continue să ofere sprijin militar Ucrainei.
„Dacă Putin câștigă în Ucraina, există riscul real ca agresiunea sa să nu se oprească acolo. Sprijinul nostru nu este un act de caritate – este o investiție în securitatea noastră”, a spus el.