03 dec. 2023 | 18:12

România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’

Politică
România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’
„Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista”

România încă mai speră la un vot pozitiv privind aderarea la spațiul Schengen, iar politicienii, în frunte cu Marcel Ciolacu, fac tot felul de scenarii. Cu toate astea, rămâne întrebarea ”România intră în Schengen?”, deși există un anunț oficial, venit din partea eurodeputatului PSD Victor Negrescu.

Austria votează, noi ne întrebăm: ”România intră în Schengen?”

În decembrie 2022, la Consiliul JAI parlamentarii europeni erau luați prin surprindere de votul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României în spațiul Schengen, dar votau pentru aderarea Croației, în mod surprinzător.

Vezi aici: România primește o nouă lovitură. Nu suntem pe agendă la început de decembrie

Votul avea să genereze polemici dure și ample, majoritatea negative în raport cu poziția cancelariei austriece, aceasta din urmă justificându-și votul ca urmare a numărului mare de migranți ajunși în Austria, și care ar fi reușit să treacă ielgal prin cele două state.

România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’

Fără a avea dovezi concrete, Austria și-a menținut decizia, deși autoritățile de la București, cel puțin, demonstrau că au îndeplinit toate criteriile impuse pentru aderare, iar vecinii bulgari au făcut și fac eforturi pentru a îndeplini aceleași criterii.

Vezi asta: Și austriecii critică votul împotriva României: ‘Lipsit de viziune’

Ca urmare a acestei situații, Bulgaria și România și-au intensificat și mai mult eforturile diplomatice pentru a adera la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului, însă scepticismul din Austria și Olanda va continua probabil să întârzie aderarea și beneficiile economice asociate acesteia.

Eforturile și lobby-ul pentru România și Bulgaria

La 24 octombrie, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov mergea la Viena pentru o serie de întâlniri cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu membri ai Parlamentului austriac. Călătoria lui Denkov era, de fapt, un efort diplomatic pentru a convinge Austria să ridice veto-ul asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen fără pașapoarte.

Citește și: Premierul Bulgariei, anunț despre aderarea la Schengen. Și România este vizată

În prezent, Austria și Olanda se opun prin veto aderării Bulgariei și României la Schengen, argumentând că cele două state nu fac suficiente eforturi pentru a împiedica sosirea migranților ilegali pe teritoriul lor.

România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’

Prim-Ministrul bulgar Nikolai Denkov

În ceea ce ne privește, multe voci au criticat votul, dar au adresat întrebarea ”România intră în Schengen?”, aproape în mod obsesiv, de la momentul votului din decembrie 2022 și până astăzi. Și se pare că există câteva răspunsuri, de fapt, scenarii realizate de eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Scenariile eurodeputatului PSD Victor Negrescu

Pentru cei mai puțin familiarziați cu numele eurodeputatului, mai trebuie reamintit că acesta deține și funcția de Consilier al Primului Ministru, așadar lucrează îndeaproape cu Marcel Ciolacu, și se pare că rezultatele sunt cel puțin trei variante de scenariu privind aderarea României la spațiul Schengen.

Citește despre: Controale aspre la granițe. Țările europene care au dispus măsuri de urgență

Recent, Victor Negrescu a decis să publice aceste variante pe pagina sa de Facebook, meționând că, de fapt, și Marcel Ciolacu gândește la fel. Iată, așadar, care sunt aceste variante, conform lui Victor Negrescu:

Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.

Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene.

Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România.”, scrie pe Facebook eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu: „Șansele României de a adera la spațiul Schengen”

Dar, așa cum concluzionează Consilerul Primului Ministru, toate aceste variante au o singură variabilă de care trebuie ținut cont, și anume ”evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental.”

Află și: ‘Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României

Rămâne de urmărit evoluția politică a Olandei, precum și concluziile din discuțiile recente pe care același Victor Negrescu spune că le-ar fi avut cu reprezentanții Austriei, în urma cărora ”șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor.”

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro