Ziua de 1 Decembrie are o semnificație foarte mare pentru români. Aceasta marchează un moment important în istoria țării. Iată ce mesaje și urări de 1 Decembrie 2023 poți să le transmiți celor dragi. În anul 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare, unde a fost votată unirea Transilvaniei cu România și a fost consfințită România Mare, în urma adoptării rezoluției care atestă unirea tuturor românilor.
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Este o sărbătoare importantă care marchează un eveniment istoric semnificativ: unificarea Transilvaniei cu Regatul României în 1918. În această zi, românii sărbătoresc prin parade militare în mai multe orașe și festivități.
Te-ar putea interesa și: Cine sunt angajații care vor putea avea mai puține zile libere din 2024. Mulți români se vor supăra
România este rezultatul succesiv al unificării teritoriilor începând cu secolul al XIX-lea și culminând cu Marea Unire din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. În această zi, delegația română a adoptat Proclamația de la Alba Iulia privind unificarea Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.
Câteva zile mai târziu, comunitățile săsești, o populație importantă în aceste regiuni, și-au declarat sprijinul pentru unire. Astfel, la sfârșitul Primului Război Mondial, se năștea o țară nouă și mai mare.
Ulterior, regele Ferdinand a ratificat unificarea, și el împreună cu regina Maria, au fost încoronați la Alba Iulia la 15 octombrie 1922, în noua Catedrală Ortodoxă a Încoronării.
Regiunile care formează astăzi țara noastră au fost pentru secole sub dominația sau ocupația puterilor străine: Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Regatul Ungariei și Imperiul Austro-Ungar.
Primul Război Mondial a adus sfârșitul imperiilor și nașterea multor țări independente.
Sfârșitul războiului a reprezentat o lovitură puternică pentru Regatul Ungariei, care a pierdut, după Primul Război Mondial, aproximativ două treimi din teritoriile sale, inclusiv Transilvania.
Noul Mare Regat al României a trebuit să facă față unei noi provocări: integrarea și respectarea valorilor tuturor grupurilor etnice care au contribuit la Marea Unire, cele mai mari comunități fiind sășii și maghiarii.
CITEȘTE ȘI: Zonele în care va fi zăpadă de Crăciun şi de Revelion, în România! Prognoza meteo pentru Sărbători
După Revoluția Anticomunistă, au existat dezbateri în Parlamentul României pentru a decide care este cea mai potrivită dată pentru Ziua Națională. Unii parlamentari au susținut că 22 decembrie ar fi mai potrivit, fiind momentul în care în 1989, toți cetățenii români, indiferent de grupurile etnice sau religia lor, au început revoluția anticomunistă în București.
În cele din urmă, partidul condus de Ion Iliescu, fost președinte al României, a ales 1 decembrie ca Ziua Națională a României. Decizia a fost votată în Parlament în iulie 1990.
Iată ce mesaje le poți trimite prietenilor, familiei și celor dragi cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
CITEȘTE ȘI: Ciclon polar în România. Vremea a luat-o razna, ninge în multe zone din țară