Guvernul României are în vedere majorarea impozitelor pentru angajații care încasează venituri financiare de peste 5 mii de lei. Taxele pentru acești salariați ar putea să crească la 30%, începând din anul 2025. Măsura va crea dezechilibre puternice în sistemul economic, spun analiștii.
Dacă angajații din România se bucurau că au parte de măriri de salariu în situația economică actuală, iată că bucuria ar putea să nu fie chiar atât de mare. Profesorul de economie Tănase Stamule a dezvăluit că Guvernul de la București intenționează să crească impozitele pentru cei cu salarii de 5 mii de lei.
Orice student din anul I de la Economie știe că, în momentul în care renunți la anumite taxe, trebuie să introduc altele noi, în mod deosebit într-o perioadă de criză precum cea actuală. Indirect, premierul Marcel Ciolacu a anunțat impozitare progresivă, potrivit profesorului Tănase Stamule.
Citește și: Taxa care va fi de 5 ori mai mare din 2024. Autorităţile locale le-au pus gând rău acestor români
„În ochii socialiștilor, toți cei ce au salarii peste 5.000 de lei sunt bogați și trebuie să plătească mai mult impozit pe venit. Creierele neocomuniste de la Palatul Victoria doresc să ia 30% impozit pe profit, începând cu 2025, de la cei cu salarii peste 5.000 de lei.
Firmele, în loc să urce cu 20% salariile nete ale românilor, vor fi nevoite să platească impozite suplimentare”, a explicat profesorul de economie Tănase Stamule.
Specialistul a explicat că măsura pe care Guvernul de la București vrea să o introducă peste doi ani de zile nu face altceva decât să afecteze cele mai multe dintre firmele din țară. Angajații nu ar beneficia de creșteri semnificative de salarii nete într-un astfel de context.
Pe de altă parte, dacă măsura intră în vigoare sub formă de lege, taxele pe care angajații cu salarii de 5 mii de lei le-ar plăti nu s-ar rezuma doar la 30 de procente, ci ar fi mult mai mari, potrivit explicațiilor oferite de Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Științe Economice București.
„Adică, să tripleze impozitul pe venitul salarial de la 10% la 30% pentru „bogătani”. Asta face ca un salariu de „bogătan” să ajungă să fie impozitat cu 25% + 10% + 30% + 2,75%. Vreo 65%. Dacă aplicăm și TVA la ce rămâne, vreo 20%, aflăm că statul vrea „să ardă” fiscal buzunarul „bogătanilor” cu… 85%”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun.
Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că Guvernul nu va reuși să introducă în mod real schimbarea cu pricina. Ea este gândită ca o măsură ce aduce rapid și simplu bani la buget, dar care nu poate fi pusă în practică fără să afecteze în mod semnificativ veniturile românilor.