26 nov. 2023 | 23:50

Cum conduci pe un drum acoperit de zăpadă sau gheaţă. Distanţa pe care trebuie să o păstrezi faţă de alte maşini

Auto-moto
Cum conduci pe un drum acoperit de zăpadă sau gheaţă. Distanţa pe care trebuie să o păstrezi faţă de alte maşini
Ce trebuie să știi înainte de a pleca la drum

În timp ce zăpada sau gheața este ideală pentru săniuș și lupte cu bulgări de zăpadă, nu este ideală pentru a conduce. Temperaturile scăzute, poleiul și gheața duc la drumuri alunecoase și vizibilitate redusă, ceea ce contribuie la un risc mai mare de pierdere a controlului mașinii și producerea unui accident.

Cum trebuie să te pregătești ca șofer pentru drumurile cu zăpadă

Cu sute de accidente auto care au loc anual din cauza drumurilor înghețate, este important să înveți cum să conduci în zăpadă. 

Înainte de a începe călătoria pe un drum cu zăpadă, iată câteva sfaturi pentru a te asigura că ești bine pregătit pentru a naviga pe drumurile acoperite de zăpadă.

Citește și: Cum să conduci corect și în siguranță pe timp de iarnă. Trucurile unui pilot pe care trebuie să le știe orice șofer

Condu doar dacă este necesar. În primul rând, ar trebui să conduci pe zăpadă doar dacă este absolut necesar. Dacă vremea este rea, este mai bine să rămâi acasă, mai ales dacă nu e vorba despre o călătorie care nu suportă amânare.

Chiar dacă ești expert în condus și ai experiență pe drumuri cu zăpadă, alți șoferi ar putea să nu fie, ceea ce crește riscul de accident chiar dacă nu ești tu vinovat.

Dacă să rămâi acasă nu este o opțiune, studiază-ți traseul înainte de a ieși pe drum și oferă-ți suficient timp pentru a ajunge la destinație. Pentru a fi pregătit pentru eventualele perturbări, verifică prognozele meteorologice locale și actualizările de trafic, astfel încât să știi la ce să te aștepți pe drum.

În plus, alege un traseu care folosește căile principale din zona ta, deoarece aceste drumuri au mai multe șanse să fie deszăpezite sau să fie acoperite cu material antiderapant, ceea ce le face mai puțin alunecoase pentru vehicule în condiții de gheață.

Vezi și: Cum scapi iarna de zgârieturi pe mașină. Ce să faci înainte să deszăpezești, greșeala multor șoferi

Capota și parbrizul mașinii trebuie să fie mereu curate, dar nu uita să cureți toată zăpada de pe mașină, inclusiv de pe acoperiș, oglinzi, faruri și geamuri din spate.

În timp ce mulți șoferi sunt convinși că să lași mașina să se încălzească înainte de a conduce în frig este mai bine pentru motorul mașinii, experții spun că este o idee bună doar pentru a dezaburi parbrizul și pentru a încălzi cabina.

Acest lucru ar trebui să dureze doar aproximativ un minut, așa că nu irosi combustibil și emisii lăsând mașina să meargă timp de 20 de minute în curte.

Investește în anvelope de iarnă. Chiar și cel mai bun set de anvelope pentru toate anotimpurile nu se poate compara cu tracțiunea oferită de anvelopele de iarnă potrivite în zăpadă.

Vezi și: Trucul banal cu pastă de dinți pentru zgârieturile de pe mașină. Așa scapi de bani dați aiurea

S-ar putea să iei în considerare și achiziționarea de lanțuri pentru anvelopele tale. Lanțurile se pot prinde de carosabil și pot ajuta la evitarea alunecării mașinii. Ține cont că nu poți conduce un vehicul la o viteză mare când are lanțuri de zăpadă instalate.

Cum să conduci pe zăpadă

Acum că ți-ai pregătit mașina pentru drumurile acoperite de zăpadă, iată câteva sfaturi despre cum să conduci în aceste condiții:

Condu încet și constant. A fi delicat cu volanul, accelerația și frânele este cheia pentru a conduce în siguranță în zăpadă. 

Vezi și: Cod roșu de ninsori și viscol în România. Vremea o ia razna, ce județe vor suferi

Fiecare mișcare a volanului, aplicarea frânei și mișcarea accelerației trebuie să fie atentă, lină și lentă. Mișcările bruște cu comenzile pot dezlipi anvelopele care deja au o prindere fragilă pe drumul alunecos.

Când te apropii de o curbă, apasă ușor frânele înainte să începi să întorci volanul. Încearcă să nu-ți faci griji dacă mașina ta începe să-și piardă tracțiunea; cea mai bună acțiune este să eliberezi treptat accelerația și să menții roțile îndreptate în direcția în care vrei să mergi.

Dacă urci în pantă, lasă suficient spațiu în fața vehiculului pentru a-ți menține o viteză constantă fără a fi nevoie să schimbi vitezele sau să accelerezi.

În coborâre, folosește o viteză mică când cobori și încearcă să eviți frânarea dacă nu este absolut necesar. 

Menține distanța suplimentară față de celelalte vehicule. Prin menținerea unei distanțe mai mari față de celelalte vehicule de pe drum într-o zi cu zăpadă, poți reduce riscul de a fi implicat într-un accident de circulație.

Vezi și: Ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa! Avertismentul meteorologilor pentru România, nu scăpăm de iarnă

Pentru a-ți oferi timp și spațiu adecvat pentru a opri pe drumuri acoperite de gheață, ar trebui să mărești distanța față de celălalte vehicule în zilele cu zăpadă. 

Cu toate acestea, distanță poate crește în funcție de greutatea și lungimea mașinii tale, de înclinarea drumului, de cantitatea de zăpadă de pe drum și de vizibilitate.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro