24 nov. 2023 | 13:19

Cum se descurcau românii iarna, pe vremea lui Ceauşescu. Era frig în case, la ce truc apelau pentru a se încălzi

Social
Cum se descurcau românii iarna, pe vremea lui Ceauşescu. Era frig în case, la ce truc apelau pentru a se încălzi
Cum se descurcau românii iarna, în comunism. Ce reguli au fost stabilite prin decret de către Nicolae Ceaușescu.

„Ca pe vremea lui Ceaușescu” este una dintre expresiile des folosite de români în ultima perioadă de timp, mai ales odată cu scăderea temperaturilor, creșterea costurilor la utilități și lipsa de apă caldă sau căldură în anumite sectoare. Mulți au uitat însă cum se trăia în dictatură. Era un frig uluitor în case.

Cât de bine era „pe vremea lui Ceaușescu”?!

Mulți români sunt nemulțumiți privind activitatea politică a Guvernului de la București. Unii sperau ca lucrurile să se îmbunătățească dn toate punctele de vedere, odată cu căderea comunismului în România, însă susțin că schimbările nu sunt semnificative, dimpotrivă.

În ultima vreme, auzim din ce în ce mai des oameni care au trăit în perioada comunistă cum spun că pe vremea liderului Nicolae Ceaușescu ar fi fost mai bine. Mulți uită condițiile de atunci însă. Energia electrică și gazul erau tăiate „politic”; astăzi sunt afectate de corupție și gestionare proastă.

Citește și: De ce Nicolae Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. Cum arăta bradul în perioada comunistă

Revoluția promisă cetățenilor români

După căderea comunismului, în anul 1989, administrațiile locale care au preluat conducerea nu au reușit să facă revoluția promisă privind energia electrică și gazul. Motivele invocate au fost diverse, de la proasta calitate a instalațiilor la moștenirea comunistă.

Este adevărat că înainte de anul 1989 cetățenii nu dispuneau de condițiile necesare pentru a se bucura de un trai decent. Din acest punct de vedere, realitatea este că mulți români nu beneficiază de căldură și apă caldă așa cum ar trebui, raportat la pretențiile anului 2023.

Cum erau controlate încălzirea și curentul

Mulți români nu iau în considerare însă că, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, realitatea era mult mai dură. În locuințe nu se trăia cu 19 grade Celsius, ci cu 10 grade Celsius. Apartamentele se transformau în peșteri neolitice în sezonul de iarnă.

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, încălzirea, dar și curentul erau controlate de stat și centralizate. Era interzis să îți cumperi calorifer electric, metodă la care unii apelează astăzi pentru a-și încălzi locuințele. Reșoul era la putere, uneori făcut direct în perete, aproape de priză.

Cum se furniza lumina și apa caldă, de fapt

Un dosar aflat la CNSAS prezintă un document din anul 1988, „Secret de serviciu” al Ministerului de Interne, aprobat de ministrul Tudor Postelnicu, ce dezvăluie condițiile în care trăiau românii în comunism și deciziile luate de autoritățile politice.

Scopul măsurilor luate în perioada comunistă, pe timp de iarnă, era „folosirea rațională a energiei electrice, termice și gazelor naturale și regimul de lucru al unităților economice și sociale pe perioada de iarnă 1988 – 1989”.

În comunism, temperaturile din locuințe variau între 5 și 12 grade Celsius. Apa caldă era livrată rar, doar două ore pe zi, când ajungea la robinete. La apartamentele de la etajele superioare ale imobilelor nici nu ajungea, din cauza lipsei presiunii. Lumina se întrerupea în fiecare zi, uneori pe neanunțate.

Ce decret a dat Nicolae Ceaușescu în 1988

„Cetățenii sunt obligați să gospodărească cu maximum de grijă energia electrică, termică și gazele naturale și să elimine orice formă de risipă a acestora, să se încadreze în nivelurile de consum normale și să ia măsuri stricte pentru a realiza economii din cantități stabilite.

Consiliile populare municipale, orășenești și comunele vor întocmi programe pe fiecare localitate pentru livrarea căldurii și apei calde menajere, conform anexei la prezentul decret”, se arată în articolul (9) din Decretul nr. 315/13 octombrie 1988.

Citește și: Ce făcea Nicolae Ceauşescu pentru invitaţii săi la masa de Crăciun. Se întâmpla în fiecare an, nu ţi-l închipui aşa: „Erau, în sufletele lor, nişte ţărani”

Ce făceau gospodinele pentru a-și încălzi casele

Măsurile luate de Nicolae Ceaușescu vizau atât unități ale ministerului, penitenciare, dar și fabrici, întreprinderi românești, restaurante și unități cultural-artistice, cluburi sportive și altele. Milițienii de atunci nu aveau voie să folosească reșouri electrice în unitățile de lucru.

Consumul de energie electrică era interzis în afara programului de lucru. Utilajele erau scoase din funcțiune pentru a face economie, după cum stabilea decretul citat. Cotele de consum alocate pentru fiecare unitate nu aveau voie să fie depășite.

Ca să se încălzească în timpul iernii, multe gospodine aprindeau în bucătărie aragazul. În această încăpere petreceau familiile cel mai mult timp în sezonul rece.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro